Odana počast dvanaestorici ubijenih hrvatskih redarstvenika u Borovu: „Navik on živi ki zgine pošteno“

Odana počast dvanaestorici ubijenih hrvatskih redarstvenika u Borovu: „Navik on živi ki zgine pošteno“

U Borovu je u ponedjeljak 2. svibnja 2022. godine obilježena 31. obljetnica ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika koje su 1991. ubili i masakrirali pripadnici srpske paravojske. Pripadnici specijalne jedinice policije 1991. godine ubijeni su iz zasjede, hicima srpskih paravojnih postrojbi, dok su pokušavali osloboditi dvojicu svojih zarobljenih kolega, a 21 policajac tada je ranjen.

Nakon okupljanja na ulazu u Borovo, kolona sjećanja je u mimohodu krenula prema Spomen obilježju poginulim redarstvenicima gdje su izaslanstva uz mirozov položila vijence i zapalila svijeće.

Vijence podno spomen obilježja u središtu Borova u spomen na ubijene pripadnike specijalne policije iz Vinkovaca položili su članovi njihovih obitelji, rodbine i suborci, brojne braniteljske i stradalničke udruge te državna i druga izaslanstva.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća te prigodne komemorativne svečanosti, tijekom koje su pročitana imena ubijenih policajaca, u vinkovačkoj Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica, a ulicama Vinkovaca trčana je atletska utrka “12 kilometara za 12 redarstvenika”.

Policajci Stjepan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.) ubijeni su iz zasjede nakon što su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. dvojicu njihovih kolega, Zvonimira Matkovića i Dalibora Križanovića, tijekom redovite ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. U napadu su i ranjena 23 policajca.

Foto: MORH/ F. Klen

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI