EP će se u utorak očitovati o kandidaturi Von der Leyen na čelu Komisije

EP će se u utorak očitovati o kandidaturi Von der Leyen na čelu Komisije

Europski parlament (EP) će se u utorak, 16.  srpnja na plenarnoj sjednici u Strasbourgu očitovati o kandidaturi Njemice Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije, prenosi u četvrtak AFP.

“Von der Leyen će se sljedeći utorak u 9 sati obratiti zastupnicima EP-a, nakon čega slijedi rasprava do 12.30 sati. Glasanje je predviđeno isti dan u 18 sati”, objavio je na Twitteru glasnogovornik Parlamenta Jaume Duch.

Posljednja tri dana von der Leyen, članica njemačke konzervativne stranke CDU i bliska suradnica njemačke kancelarke Angele Merkel, pokušala je eurozastupnike uvjeriti zašto je ona dobar izbor za čelnicu Komisije, no ne čini se da ih je u to i uvjerila.

Da bi postala predsjednice Komisije i 1. studenoga naslijedila Jean-Claudea Junckera, potrebna su joj najmanje  374 glasa, što znači da joj treba potpora triju velikih grupacija u EP-u: pučana (182 zastupnika), socijalista (154) i liberala (108).

I dok je socijalisti ne štede u kritikama, Zeleni i krajnja ljevica su jasno dali do znanja da će glasati protiv 60-godišnje von der Leyen, trenutno njemačke ministrice obrane.

Ako bude izabrana biti će prva žena na čelu Europske komisije, a također će Njemačka nakon 52 godine imati svoju osobu na čelu tog europskog tijela.

U slučaju da ne bude izabrana, Europsko vijeće mora predložiti drugog kandidata. (Hina)

Foto/Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI