Očekuje se uvođenje sustava e-viza u EU do 2025.

Očekuje se uvođenje sustava e-viza u EU do 2025.

Zastupnici Europskog parlamenta su na plenarnoj sjednici u srijedu usvojili izvješće o Zakoniku o vizama koji predviđa uvođenje sustava e-viza i potpunu digitalizaciju do 2025.godine.

“Uniji je potreban sustav e-viza i internetska platforma za učinkovitu i transparentnu obradu viza, čime bi se do 2025. izbjeglo korištenje višestrukih elektroničkih sustava za podnošenje zahtjeva za vizu koje su razvile države članice“, stoji u izvješću španjolskog zastupnika Juana Fernanda Lópeza Aguilara (S&D).

Europarlamentarci navode kako bi zajednička vizna politika EU-a trebala biti usklađena s drugim politikama Unije, poput onih koje se odnose na slobodu kretanja, boravište i mobilnost te na politike u području vanjskih odnosa, trgovine, obrazovanja, kulture i turizma.

Državama koje dovoljno surađuju s Europskom unijom u vraćanju ilegalnih imigranata bit će olakšan vizni režim.

„Nakon nekoliko godina pregovora uspjeli smo postići ambiciozni dogovor kako bi upotpunili i pojednostavili vizni režim EU-a. Naš je cilj učiniti jednostavnijim legitimna turistička, poslovna i trgovinska putovanja, a istovremeno pojačati unutarnju sigurnost uspostavljanjem mehanizama za prevenciju zloupotreba“, rekao je izvjestitelj Aguilar.

Zakonik o vizama, čije je usvajanje neformalno dogovoreno s Vijećem EU-a, regulira proceduru i uvjete izdavanja kratkoročnih viza, odnosno do 90 dana, a prijave za vizu sada trebaju biti podnijete između šest mjeseci, umjesto prijašnja tri mjeseca, i 15 dana prije puta. Od toga su izuzeti pomorci koji mogu podnijeti prijavu devet mjeseci unaprijed.

U izvješću se ističe kako bi postupak podnošenja zahtjeva za vizu trebao biti maksimalno pojednostavljen i imati razumnu cijenu te da se treba razjasniti koja je država nadležna za razmatranje zahtjeva kada podnositelj planira boraviti u više država članica.

Utvrđeno je da podnositelji plaćaju viznu pristojbu od 80 eura, za razliku od prijašnjih 60 eura, a osobe čiji su podaci već uneseni u vizni informacijski sustav i čiji su biometrijski identifikatori prikupljeni plaćaju viznu pristojbu od 60 eura.

Djeca od dvanaeste do osamnaeste godine plaćaju viznu pristojbu od 40 eura, a podnositelji zahtjeva koji čine dio grupe koja putuje u sportske, kulturne ili obrazovne svrhe plaćaju viznu pristojbu od 60 eura.

Vizna pristojba ne naplaćuje za djecu mlađu od dvanaest godina, školsku djecu, studente, studente na poslijediplomskim studijima, prateće nastavnike koji podnose zahtjev u svrhu studija ili stručne izobrazbe, istraživače iz trećih zemalja koji putuju zbog provođenja znanstvenog istraživanja ili sudjelovanja na znanstvenoj konferenciji te za predstavnike neprofitnih organizacija mlađih od 25 godina koji sudjeluju na seminarima, konferencijama, sportskim, kulturnim ili obrazovnim događanjima.

Izvjestitelj Aguilar se usprotivio dijelu prijedloga Komisije u kojem se vizna politika povezuje s uspostavom “bolje ravnoteže između migracijskih i sigurnosnih pitanja, ekonomskih potreba i vanjskih odnosa općenito.”

Aguilar je izrazio žaljenje zbog navedenog, “osobito s obzirom na to da gospodarski aspekti onih koji putuju u dobroj vjeri prevladavaju nad sigurnosnim pitanjima“.

Državljanima preko 100 zemalja potrebna je viza za ulazak u EU, a broj osoba koje su aplicirale za vizu u države EU-a raste te je iznosio 10, 2 milijuna 2009., a 15, 2 milijuna 2016. (Hina)

Foto/EU

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI