Obuljen Koržinek: Istra primjer kako se sredstva uložena u kulturu vraćaju

Obuljen Koržinek: Istra primjer kako se sredstva uložena u kulturu vraćaju

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u pratnji državnog tajnika Krešimira Partla i suradnika posjetila je u srijedu 24. siječnja 2018. godine Grad Pazin, Općinu Grožnjan i Grad Pulu.

Prilikom posjete Istarskoj županiji u Gradu Pazinu održan je radni sastanak na kojem je uz ministricu kulture i suradnike, prisustvovao istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, načelnik Cerovlja Emil Daus te županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, kao i predstavnici kulturnih institucija s područja Pazina.

Na sastanku sa istarskim županom Valterom Flegom i ravnateljima kulturnih institucija, ministrica kulture je na pitanje vezano uz financijska izdavanja za kulturu, navela Istru za primjer županije koja je na samome vrhu.
„Istra je afirmirala kulturu kao veliki razvojni potencijal te može biti dobrim primjerom kako se uložena sredstva vraćaju, bilo da govorimo o produljenju turističke sezone ili povećanju interesa građanstva“, istaknula je ministrica.
Najavila je i obilazak svih županija kako bi se vidjelo do sada učinjeno te kako bi se mogle planirati buduće aktivnosti Ministarstva kulture.

Istarski župan Valter Flego izrazio je zadovoljstvo sredstvima Ministarstva kulture za projekte i programe u 2018. godini i istaknuo kako „Istarska županija izdvaja 6% proračunskih sredstava za kulturu jer kulturu doživljavamo kao sastavni dio života u Istri. Međutim, puno je još projekata koje želimo realizirati, posebice iz EU fondova za što smo se i do sada pokazali veoma uspješnima“.
Tema sastanka u sjedištu Istarske županiji bila je i uređenje Državnog arhiva u Pazinu, o mogućnostima i modelima sufinanciranja. Nakon održanog sastanka ministrica kulture je sa suradnicima obišla zgradu Državnog arhiva i Etnografskog muzeja Istre u Pazinu.

Ministrica kulture se nakon održanog sastanka u sjedištu Istarske županije i obilaska kulturnih ustanova, zajedno sa suradnicima i županom Valterom Flegom uputila u Općinu Grožnjan te održala sastanak na temu Međunarodnog kulturnog centra Grožnjan.

U prostorijama pulske Komunalne palače održan je sastanak sa gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem i ravnateljima kulturnih institucija u županiji. Ministrica kulture istaknula je kako Ministarstvo pomno prati sve hvalevrijedne pulske inicijative, kako institucionalne tako i one vaninstitucionalne u području kulture i umjetnosti. „Ono što će nas u naredne tri godine dodatno povezati u suradnji s Gradom Pulom je velika investicija u Arheološki muzej Istre gdje će Ministarstvo osigurati sredstva, a Grad Pula kroz ITU mehanizam za urbano područje Pula pomoći u obnovi Malog rimskog kazališta. Očekujemo da ćemo na prostoru muzeja imati jedan senzacionalan muzej koji uključuje vrijedno arheološko nalazište i veselimo se toj suradnji“.

Kroz mehanizam teritorijalnog ulaganja od ukupnog iznosa od 229 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, za projekte vezane uz kulturnu baštinu alocirano je nešto manje od 22,5 milijuna kuna.

„Pula je prepoznata kao grad u kojemu se tijekom cijele održavaju brojne kvalitetne manifestacije i aktivnosti i zahvalan sam Ministarstvu kulture na partnerskom odnosu. Radujem se velikim projektima u kulturi koje nas u našem gradu očekuju, ne samo kroz programe nego i kroz značajne investicije, a vjerujem da će se naša izvrsna suradnja nastaviti i ubuduće“, rekao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

????????????????????????????????????


Na radnom sastanku sudjelovali su i pročelnici upravnih odjela za kulturu Grada Pule i Istarske županije, Jasmina Nina Kamber i Vladimir Torbica te ravnatelji kulturnih institucija – Arheološkog muzeja Istre, Pomorskog i povijesnog muzeja Istre, Muzeja suvremene umjetnosti Iste te Pula Film Festivala i Istarskog narodnog kazališta, Gradskog kazališta Pula koji su ministricu upoznali s brojnim aktivnostima i aktualnim projektima koje provode.

FOTO: ISTARSKA ŽUPANIJA

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI