Ministrica znanosti i obrazovanja Divjak: Zakon o udžbenicima prati kurikularnu reformu

Ministrica znanosti i obrazovanja Divjak: Zakon o udžbenicima prati kurikularnu reformu

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da Prijedlog Zakona o udžbenicima i ostalim obrazovnim materijalima u osnovnim i srednjim školama prati kurikularnu reformu apostrofirajući neke njezine zacrtane ciljeve.

“Prijedlog Zakona o udžbenicima i ostalim obrazovnim materijalima u osnovnim i srednjim školama prati kurikularnu reformu tako da posebno apostrofira neke zacrtane ciljeve. Prije svega autonomiju učitelja i škola u odabiru načina poučavanja, a onda i materijala koje će pri tom koristiti”, rekla je ministrica novinarima uoči saborske rasprave o prijedlogu zakona.

Novi zakon, dodala je, “na neki način ograničava samovolju onih koji formiraju slobodnu cijenu udžbenika na tržištu pa se na taj način rasterećuje i kućni budžet jer smo definirali najvišu cijenu kompleta udžbenika po razredima”.

S obzirom na brojne pritužbe na težinu školskih torbi, novim se zakonom omogućava i kontrola mase udžbeničkih kompleta. “Tu smo slijedili preporuke Svjetske zdravstvene organizacije tako da obavezni udžbenici za, primjerice, prva četiri razreda ne smiju biti teži od tri kilograma”, istaknula je Divjak.

Osim toga, zakonom se omogućava transparentniji i jednostavniji rad povjerenstva za odabir udžbenika, pri čemu će njegovi članovi biti tajni kako se u procesu odabira udžbenika na njih ne bi moglo utjecati.

“Sigurna sam da će cijeli proces omogućiti kvalitetnije udžbenike koji će biti rasterećeni i od činjenica, koji će imati veći naglasak na digitalnu transformaciju i koji će biti lakši za nošenje te rasteretiti kućne budžete”, poručila je Divjak. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI