“27.OBLJETNICA OS RH” Na Trgu sv. Marka započelo obilježavanje Dana Hrvatske vojske

“27.OBLJETNICA OS RH” Na Trgu sv. Marka započelo obilježavanje Dana Hrvatske vojske

U povodu 27. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH, Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske u središtu Zagreba održan je prigodni program, a na Markovom trgu ceremonija Velike smjene straže i prigodni akrobatski program Počasno zaštitne bojne pred predsjednicom Republike i Vrhovnom zapovjednicom Kolindom Grabar Kitarović, visokim aktivnim i umirovljenim časnicima Oružanih snaga te građanima i turistima.

Odluku o ustrojavanju Počasne straže, kako je prozvana u vremenu stvaranja, donio je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Zamišljena je kao počasna postrojba koja bi izvršavala protokolarne radnje za potrebe državnog vrha. Prvo predstavljanje počasne postrojbe, koju su prozvali Počasnom predsjedničkom gardom, bilo je 28. svibnja 1991. u okviru postrojavanja postrojbi Zbora narodne garde na stadionu NK “Zagreb” u Kranjčevićevoj ulici, a 30. svibnja 1991. izvedena je prva ceremonija Velika smjena straže na Markovom trgu.

Postrojba, koja sada izvodi ovu ceremoniju, je Počasno zaštitna bojna, pristožerna postrojba Glavnog stožera OS RH zadužena za izvršavanje protokolarnih i ceremonijalnih zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha – Predsjednice Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, te zadaća zaštite i osiguranja vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH. Počasno-zaštitna bojna nastala je iz dijela 1. hrvatskog gardijskog zbora, a smještena je u vojarni “Tuškanac” u Zagrebu.

Nakon održane ceremonije Velike smjene straže, pripadnici Počasno zaštitne bojne na Trgu bana Josipa Jelačića izveli su vojno-akrobatsku vježbu, prikaz ceremonijalnih radnji koje su kombinacija počasnih i vježbovnih postupaka.

U svečanom programu obilježavanja Dana oružanih snaga, Dana Hrvatske kopnene vojske i 27. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH sudjelovao je i Orkestar OSRH koji je glazbene točke izvodio na zagrebačkom Zrinjevcu, Trgu Petra Preradovića te na Trgu bana Josipa Jelačića. Repertoar im se sastojao od glazbenih točaka iz opusa J. P. Sousa, D. Šostakovića i K. Baranovića. Izveli su i skladbe “Živila Hrvatska”, “Mi smo garda hrvatska”, “Zagreb, Zagreb” i “Kano mi gora”.

Program svečanog obilježavanja Dana oružanih snaga, Dana Hrvatske kopnene vojske i 27. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH održava se i na Jarunu gdje je u 10 sati započeo dvodnevni taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme, a za građane će biti organizirana podjela vojničkog graha u 13:00 i u 17:00 sati. U 17:00 sati održat će se generalna proba jednog dijela letačkog programa čije je održavanje u punom sastavu planirano u nedjelju.

Izvor/MORH/Foto/Božidar Bebek
Foto galerija:

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI