150. OBLJETNICA – Na zagrebačkomu Bundeku otkrivena bista Mahatme Gandhija

150. OBLJETNICA – Na zagrebačkomu Bundeku otkrivena bista Mahatme Gandhija

Bistu Mahatme Gandhija, na 150. obljetnicu njegova rođenja, u srijedu su na zagrebačkom Bundeku svečano otkrili veleposlanik Republike Indije Arindam Bagchi, predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ta brončana bista, rad nagrađivanog indijskog kipara Ram Vanaji Sutara, te postament dar su Veleposlanstva Indije u Hrvatskoj, koje je financiralo i postavljanje spomenika.

Indijski veleposlanik Bagchi istaknuo je kako smatra prikladnim da ispod ove biste, prve Gandhijeve u Hrvatskoj, stoji njegova poruka: “Nema puta ka miru, mir je put”.

“Nadamo se da će otkrivanje ove biste omogućiti novom naraštaju stanovnika Hrvatske da doznaju nešto o trajnoj poruci koju je Gandhi poslao svijetu i koja je i danas jednako važna. Nadamo se i da će ova bista postati važno i zanimljivo mjesto kako stanovnicima Zagreba, tako i turistima”, poručio je.

Zahvalio je premijeru Plenkoviću i gradonačelniku Bandiću na dolasku, jer to “simbolizira ljubav i naklonost koju Hrvatska gaji prema Gandhiju”.

Podsjetio je da je indijski predsjednik tijekom posjeta u ožujku ove godine najavio da će darovati bistu Mahatme Gandhija. Bagchi je istaknuo kako mu je iznimno drago što su mogli tako brzo ispuniti njegovo obećanje i “pronaći Gandhiju vječni dom u ovom lijepom parku Bundeku u Zagrebu”.

Plenković je istaknuo kako mu je veliko zadovoljstvo biti na otkrivanju biste velikog Mahatme Gandhija u glavnom hrvatskom gradu na 150. obljetnicu njegova rođenja.

Naglasio je da su Gandhijev rođendan Ujedinjeni narodi proglasili Međunarodnim danom nenasilja, te je upravo tu poruku nenasilja i otpora mirnim putem on kao univerzalnu poruku iz svog autoriteta i svoje uloge političara i velikoga državnika distribuirao za vječnost i za cijeli svijet.

Naveo je i dva Gandhijeva citata koja su, amblematična (simbolična) za njegove poruke: “Prvi je ‘da je sila oružje slabih, a nenasilje oružje jakih’, a drugi je ‘da je jedini način da živiš, da pustiš druge da žive’”.

“I upravo ta poruka tolerancije i mira ostat će nam i zahvaljujući ovoj bisti u gradu Zagrebu, poruka kao simbol prijateljstva između Hrvatske i Indije i zahvalni smo kao Vlada predsjedniku Kovindu, koji je posjetio prvi put Hrvatsku službeno kao indijski predsjednik ovoga proljeća, da smo dobili ovakav dar”, poručio je Plenković.

Gradonačelnik Bandić poželio je da spomenik Mahatme Gandhija potakne Zagrepčane na još više ljubavi, mudrosti, razboritosti, otvorenosti i osjećaja za istinske vrijednosti. “Pa Mahatma je učinio danas da ovdje dođu mnogi veleposlanici, čak vidim prijatelja Kohorsta i prijatelja Azimova, veleposlanika SAD-a i Ruske Federacije, pa vas posebno pozdravljam”, rekao je Bandić. (Hina)

Foto: Vlada RH/Grad Zagreb

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI