OBLJETNICA SMRTI! POČAST PRVOM HRVATSKOM PREDSJEDNIKU FRANJI TUĐMANU: Hrvatski domoljub i državnik s vizijom

OBLJETNICA SMRTI! POČAST PRVOM HRVATSKOM PREDSJEDNIKU FRANJI TUĐMANU: Hrvatski domoljub i državnik s vizijom

Danas 10. prosinca 2021. navršavaju se 22 godine od smrti prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana.

Na današnji dan 1999. godine napustio nas je obnovitelj i utemeljitelj hrvatske državne neovisnosti i najveći velikan hrvatske povijesti, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Uz hrvatske branitelje te poginule i stradale u Domovinskom ratu, dr. Franjo Tuđman svakako je najzaslužniji za stvaranje Republike Hrvatske.

Tuđman je vodio suverenu hrvatsku politiku s osloncem na vlastite snage i razvitak Hrvatske planirao je na temelju golemih potencijala hrvatskog naroda u Domovini i iseljeništvu.

Tuđmanovo ime ostat će zlatnim slovima upisano u našu povijest. Ono što je on učinio za hrvatski narod kolosalno je i neponovljivo.

Franjo Tuđman je uspio postići ono što ni jednom drugom hrvatskom vođi ili političaru stoljećima nije polazilo za rukom. Okupio je sve Hrvate pod jedan barjak, povezao domovinsku i iseljenu Hrvatsku te vratio nacionalni ponos i nadu za bolju budućnost.

Biografija

Franjo Tuđman rođen je 1922. godine u Velikom Trgovišću.

Zbog svog stajališta o hrvatskom nacionalnom pitanju u bivšoj komunističkoj tvorevini SFRJ-u bio je osuđivan i zatvaran.

Krajem svibnja 1990. godine i službeno je došao na čelo hrvatske države .

Predsjednikom Republike Hrvatske postao je 26. lipnja iste godine.

Nakon prvih višestranačkih izbora dr. Franjo Tuđman ubrzano je radio na organizaciji države i njezinu međunarodnom priznanju.

Pod njegovim je vodstvom Hrvatska postala neovisna država te se oduprla agresiji JNA i četničkih terorista, oslobodila okupirana područja i ostvarila suverenitet na cijelom teritoriju Republike Hrvatske.

Nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine dr. Franjo Tuđman je izabran za prvoga hrvatskoga predsjednika.

Građani su povjerenje Tuđmanu iskazali na prvim neposrednim predsjedničkim izborima 1992. godine, a zatim i na predsjedničkim izborima 1995. godine. Drugi predsjednički mandat Franjo Tuđman nije završio zbog smrti.

Franjo Tuđman zauvijek će ostati upamćen kao državnik koji je najzaslužniji za hrvatsku neovisnost i slobodu.

Njegov predsjednički dio obilježen je ratom u Hrvatskoj, tijekom kojega je Tuđman kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga predvodio najvažnije vojne operacije oslobađanja Hrvatske.

Preminuo je 10. prosinca 1999. godine u Zagrebu.

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman od smrti do današnjeg dana smatra se najvećim državnikom u povijesti hrvatskog naroda.

Franjo Tuđman jedna je od  figura koja je ostavila trag u srcima hrvatskoga naroda te u svjetskoj povijesti.

Foto: Totalno

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI