28. obljetnica ATJ Lučko, najelitnije specijalne jedinice Hrvatske policije

28. obljetnica ATJ Lučko, najelitnije specijalne jedinice Hrvatske policije

Antiteroristička jedinica Lučko obilježila je u petak 28. obljetnicu osnutka kao prva borbena postrojba Republike Hrvatske koja je dala veliki i nemjerljiv doprinos u Domovinskom ratu a danas je najelitnija postrojba hrvatske policije, istaknuto je na svečanosti u sjedištu ATJ Lučko.

Čestitajući obljetnicu specijalcima iz Lučkog ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da nakon što je ova postrojba sudjelovala u brojnim akcijama u Domovinskom ratu, u današnjim okolnostima raste potreba za njihovim znanjima i vještinama zbog terorizma i drugih prijetnji sigurnosti.

“Vi vladate kompleksnim zadacima na kopnu, pod vodom i u zraku”, rekao je ministar Božinović, najavivši nova milijunska ulaganja MUP-a od oko 10 milijuna kuna u opremu ATJ Lučko.

Istaknuo je da su stručnost i profesionalnost pripadnika ATJ Lučko prepoznati i kod kolega iz inozemstva.

Ante Deur, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske započeo je svoj govor sa tvrdnjom da je Antiteroristička jedinica Lučko obilježila Domovinski rat te da su kao postrojba bili udarna snaga u koju se pouzdao hrvatski narod i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, odajući im na taj način priznanje najviše razine.

Zaslužnim djelatnicima jedinice pripale Damiru Smokroviću, Zvonimiri Faber i Marini Šimanović pripale su zahvalnice koje je iz ruku glavnog ravnatelja policije i zapovjednika Hegedušića preuzeo djelatnik Smokrović. Ministar Božinović i zapovjednik Bilobrk uručili su poklon, pištolj HS, dugogodišnjem zapovjedniku ATJ lučko Alenu Klabotu.

Predstavnici obitelji i udruge ATJ Lučko’90, prisutni ministri Božinović i Medved i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, a kojima su se pridružio glavni ravnatelj policije Milina te zapovjednici Hegedušić i Bilobrk položili su potom vijence i zapalili svijeću na spomen obilježju.

​Svetu Misa u kapelici blaženog Alojzija Stepinca u Lučkom predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan te se u propovijedi posebno osvrnuo na geslo ATJ Lučko: „Patria, honor, fortitudo! – Domovina, čast, snaga – a što su ujedno istinske kršćanske vrijednosti.

Na svečanosti su pročitana imena 19-orice poginulih i umrlih pripadnika ATJ Lučko, a kako je rečeno, tijekom Domovinskog rata ranjena su 52-ojica pripadnika jedinice.

Autor/Hina/MUP/Foto/Božidar Bebek

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI