OBLJETNICA OSNUTKA General Miljenko Filipović vodio je bojnu “Zrinski” u obrani nacionalnih interesa na svim bojištima tijekom Domovinskog rata

OBLJETNICA OSNUTKA General Miljenko Filipović vodio je bojnu “Zrinski” u obrani nacionalnih interesa na svim bojištima tijekom Domovinskog rata

Danas obilježavamo obljetnicu osnivanja bojne „Zrinski“  pri čemu se moramo prisjetiti  njenog drugog zapovjednika generala – bojnika Miljenka Filipovića. On je kao i njen prvi zapovjednik Ante Roso bio dočasnik elitnih postrojbi Legije stranaca.

Vodio je ovu bojnu general Filipović u obrani nacionalnih interesa na svim bojištima tijekom Domovinskog rata.

Sjećam se u ovim trenucima svih svojih suboraca i prijatelja – naglašava general Miljenko Filipović. Sjećam se svih nestalih, poginulih i umrlih, jer mi se svih njih moramo sjećati.

Miljenko Filipović je kao zapovjednik Bojne Zrinski i Zdruga sudjelovao u svim akcijama koje je izvodila postrojba kojom je zapovijedao. Tijekom borbi na Južnom bojištu dva puta je bio ranjen, 1992 i 1995. godine. U čin general-bojnika Hrvatske vojske promaknut je 14.rujna 1995. godine.

Filipović je prisilno umirovljen kao i ostali potpisnici otvorenog pisma a umirovio ih je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić. Predsjednik je Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak i član je Predsjedništva HDZ-a.

I danas kad se prisjećamo ratne epopeje bojne  „Zrinski“ ne preostaje nam ništa drugo nego zahvaliti se svima, ponajprije onima koji su dali život za domovinu. A potom i Miljenku Filipoviću koji je nosio u srcu želju da vidi slobodnu Hrvatsku i da je takvu preda svim generacijama koje dolaze. Da žive u slobodi ali i da se sjećaju kako je ta sloboda stvarana.

Autor/ Totalno.hr/ Foto: Privatna arhiva Miljenko Filipović

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI