Sindikat učitelja objavljuje fotografije nastavnika koji odbijaju ponudu Vlade

Sindikat učitelja objavljuje fotografije nastavnika koji odbijaju ponudu Vlade

Dok traje sindikalni referendum o kojemu ovisi daljnji tijek štrajka u školama, Sindikat hrvatskih učitelja u srijedu je na svojim facebook stranicama objavio niz fotografija učitelja i nastavnika koji diljem zemlje, na različite načine, poručuju da odbijaju ponudu Vlade za prestanak štrajka.

“Osim na izjašnjavanju, i ovako ćemo pokazati što mislimo,” stoji u opisu albuma fotografija pod nazivom “Odgovor na ponudu Vlade RH” koji je jutros objavio Sindikat hrvatskih učitelja.

Na podijeljenim fotografijama, učitelji iz svih dijelova Hrvatske poziraju u skupinama poručujući da ne prihvaćaju ponudu Vlade za prestanak štrajka.

Na nekima od njih, učitelji u rukama drže natpise s porukom “NE”. Neki su tu riječ ispisali na školske ploče, ili su pak pozirali, stvarajući formu riječi “NE”.

Slične se fotografije objavljuju i na drugim grupama na društvenim mrežama koje okupljaju učitelje i nastavnike, a iz broja reakcija, komentara i dijeljanja tih objava, jasno je da uključeni ne prihvaćaju ponudu Vlade.

Sindikati: Ponuda Vlade nije ono što smo istaknuli u svojim zahtjevima.

Sindikati su danas, uz prijedlog sporazuma kojim Vlada sindikatima u štrajku nudi povećanje plaća od 3+1+1 posto kroz predavački dodatak, objavili i pismo koje su uz referendumski listić poslali svome članstvu.

U njemu navode da bi prihvaćanjem prijedloga Vlade, zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te ustanovama u znanosti i visokom obrazovanju do kraja 2020. godine plaća rasla do 10,12 posto uz dodatnih 1 posto ukoliko ne dođe do izmjene Uredbe o koeficijentima.

Članovima i štrajkašima su poručili da kao čelnici sindikata nemaju pravo prihvaćati ili odbijati takvu ponudu Vlade, već su je dali na izjašnjavanje članstvu i zaposlenima koji sudjeluju u štrajku, jer jedino oni imaju pravo donijeti odluku o tome.

“To je konačna ponuda Vlade i više nema pregovora. Ponuda Vlade nije ono što su sindikati iskazali u svojim zahtjevima. Vlada čvrsto stoji na stajalištu da će o koeficijentima razgovarati tijekom 2020. godine u analizi cjelokupnog sustava plaća. Iz tog razloga sada nudi dodatke na plaće kao kompenzacijsku mjeru”, stoji u pismu koje su sindikalni čelnici Branimir Mihalinec i Sanja Šprem odaslali svome članstvu.

O prijedlogu takvog sporazuma danas i sutra izjašnjavaju se svi zaposleni u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama koji su sudjelovali u štrajku. Ukoliko ga prihvate, obustavljaju se sve štrajkaške aktivnosti, a u suprotnom se štrajk nastavlja. (Hina)

Foto: Sindikat hrvatskih učitelja

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI