Svečano obilježena 25.obljetnica Vojno-redarstvene operacije „Maslenica ’93“

Svečano obilježena 25.obljetnica Vojno-redarstvene operacije „Maslenica ’93“

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanosti obilježavanja 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Maslenica ’93“ u Zadru.

„Zajedništvo i junaštvo postrojbi iz svih krajeva Hrvatske, koje su udruženim junaštvom oslobodile zadarsko zaleđe i prije dvadeset i pet godina spojile hrvatski sjever i jug, danas mogu i trebaju biti putokaz i uzor u djelovanju za dobrobit Hrvatske“, poručila je u obraćanju predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

“Ne samo ova operacija nego i druge akcije i operacije tijekom Domovinskog rata svjedočanstvo su domoljublja, hrabrosti i moralnih vrlina hrvatskoga čovjeka. One nas podsjećaju da za Hrvatsku nema nepremostivih zapreka kada smo zajedno i kada imamo jasno određene ciljeve, kada, kao naši junaci ‘Maslenice’, neumorno, unatoč žrtvama, uporno svakim danom težimo napretku naše Domovine”, istaknula je Predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Prije četvrt stoljeća operacijom “Maslenica”, u samo sedamdeset i dva sata združene snage svih grana Hrvatske vojske i Specijalnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova povezale su sjever i jug Hrvatske odbacivanjem neprijatelja iz Rovanjske, Novskog ždrila, Maslenice i s Jadranske magistrale. Njome su agresorske snage odbačene u dubinu tada okupiranih područja Hrvatske, gdje su dvije godine kasnije u “Oluji” dočekale potpuni vojni poraz, podsjetila je Predsjednica. Naglasila je kako je ta operacija otvorila put ne samo konačnom oslobađanju zadarskoga zaleđa i cijele Domovine nego i stvorila pretpostavke za njezinu obnovu i izgradnju, posebno istaknuvši novi “Maslenički most” i “Tunel Sv. Rok”.

“U tom jedinstvu svojih podneblja, s bogatstvom svoje zemlje i otoka, Hrvatska ima sve pretpostavke za uspjeh. Dragi branitelji Zadra, sudionici operacije ‘Maslenica’, od svega srca vam čestitam ovu jubilarnu obljetnicu, kojom se prisjećamo dana koji su zauvijek upisani u hrvatsku povijest”, poručila je. Stanovnicima Zadra čestitala je i zahvalila što su ostankom u gradu i u najtežim danima opsade pružili najučinkovitiji odgovor agresoru. “Kao što ste onda vjerovali u Hrvatsku i u snagu naših branitelja, ista nam je vjera potrebna i danas u borbi da ostanemo i opstanemo na ovoj dragoj hrvatskoj grudi”, kazala je.

Čestitku je uputila i pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske “kojima pripada čast baštiniti nasljeđe junaka iz operacije ‘Maslenica’, kao i odgovornost izgradnje Oružanih snaga i njihovu daljnju modernizaciju, na ponos njihovih palih suboraca. Oni su nam svima pokazali kako se voli, gradi i brani Hrvatska i ostavili nam u nasljeđe svetu dužnost i zadaću – ostati Hrvatskoj domovini zauvijek vjerni!”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, i sam sudionik operacije, u svom je govoru posebnu zahvalu uputio tadašnjem zapovjedniku specijalnih postrojbi MUP-a generalu Mladenu Markaču te kazao kako je Vojno-redarstvena operacija „Maslenica“ pokazala kolika je snaga onih koji se bore za slobodu.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, također jedan od sudionika operacije, zahvalio je svim braniteljima na sudjelovanju u operaciji koja je bila prekretnica u Domovinskom ratu jer je, uz to što je ponovno spojila sjever i jug Hrvatske, pokazala da je Hrvatska vojska organizacijski dosegnula razinu organiziranosti i opremljenosti koja je omogućavala izvođenje složenih vojnih operacija.

Ratni zapovjednik operacije „Maslenica“ umirovljeni general Ante Gotovina istaknuo je kako se ne smije zaboraviti da je uzrok Domovinskog rata bila agresija na Hrvatsku. “Narav svakog rata podrazumijeva žrtvu. Zato rat nije bio naš izbor, nego potreba, a pobjedom u Domovinskom ratu ostvarili smo samostalnost, sigurnost i slobodu za sve ljude koji tu žive, neovisno o narodnosti ili vjeroispovijesti. Zato je Domovinski rat temelj hrvatske državnosti”, poručio je.

Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI