Obilježena 27. obljetnica osnutka HVU-a i promovirani kadeti HV-a

Obilježena 27. obljetnica osnutka HVU-a i promovirani kadeti HV-a

Prigodnom svečanošću obilježena je u srijedu u Domu Hrvatske vojske 27. obljetnica osnivanja Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) “Dr. Franjo Tuđman” te su promovirani kadeti polaznici preddiplomskih sveučilišnih studija Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje.

Izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga te premijera, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je Učilište nastalo u Domovinskom ratu i dalo velik doprinos u izobrazbi hrvatskih branitelja koji su to znanje primjenjivali u postrojbama na bojišnici.

“Prisjećamo se svih koji su ugradili svoje živote u hrvatsku slobodu i neovisnost i na tome im neizmjerno velika hvala, jer bez njih ne bi bilo hrvatske sadašnjosti ni budućnosti”, rekao je Krstičević, posebno pozdravljajući članove njihovih obitelji.

Naglasio je kako se HVU i dalje razvija i unapređuje, izrastao je u respektabilnu instituciju na kojoj se, osim domaćih, školuju i polaznici iz prijateljskih zemalja, a danas su uz hrvatske promovirani i kadeti iz BiH i Makedonije.

Na njemu se osposobljavaju polaznici za sve tri grane vojske, a studijski programi Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje pokazali su se izuzetno uspješnim. Tu su još i studij vojnog zrakoplovstva te školovanje mornaričkih časnika za potrebe Hrvatske ratne mornarice, dodao je ministar.

Pohvalio je dobru suradnju sa zagrebačkim i splitskim sveučilištem te Katoličko-bogoslovnim fakultetom, kao i ministarstvima obrane te znanosti i obrazovanja, čime HVU ide u korak sa suvremenim izazovima koji teže nova znanja i sposobnosti.

Transformacija HVU-a u učilište obrane i sigurnosti

Krstičević je najavio transformaciju HVU u učilište obrane i sigurnosti, naglasivši kao Vlada ima potencijal učiniti iskorak s ciljem vojne znanosti i znanja u stvaranju modernog časnika koji je potreban svakoj modernoj vojsci. Potrebno je, kaže, razvijati nove studije, među kojima i domovinske sigurnosti čiju provedbu očekuje od 2020. godine. Poručio je kadetima da budu moralni, odgovorni, časni domoljubi te slijede viziju i slušaju svoj narod.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov također se prisjetio početaka HVU-a u Domovinskom ratu, a osvrćući se na njegovu budućnost poručio je kako od kadeta očekuje da budu heroji znanja te da znanjem i sposobnostima dobivaju bitke i pokazuju kako se voli domovina. “Od njihovih nastavnika očekujem da nastave s izgradnjom HVU-a, obrazuju vođe i usade u njih vještine i sposobnosti potrebne za uspješan profesionalni razvoj”, poručio je i dodao kako je HVU temelj i budućnost HV-a, pri čemu treba biti prepoznatljiv po kriteriju izvrsnosti ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu.

Zapovjednik HVU-a general bojnik Mate Pađen rekao je kako dio kadeta, njih 22, odlazi u postrojbe i postaju poručnici, a njih 57 nastavlja studij na petoj godini i nakon toga postaju magistri te se planiraju priključiti HV-u. Napomenuo je kako je preddiplomski studij završilo dvoje polaznika iz BiH te po jedan iz Makedonije i Crne Gore.

Novi izazovi od vojnika traže nova znanja i rukovanje sofisticiranom opremom

Istaknuo je da novi izazovi, u vrijeme cybera i informatike, od pripadnika HV-a traže nova znanja i sposobnosti i rukovanja sa sofisticiranom opremom. “Napravili smo sinergiju između akademskog dijela i vojnih vještina kako bismo dobili cjelovito obučenog časnika HV-a. U pripremama smo za transformaciju i prilagodbu za nove sposobnosti koje su potrebne kako bi HV mogao odgovorit na sve izazove, ispuniti misije i zadaće kroz transformaciju u učilište obrane i sigurnosti”, rekao je Pađen.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras kazao je kako osjeća ponos što prvi naraštaj kadeta vojnih studijskih programa biva promoviran u 350. godini postojanja Sveučilišta u Zagrebu, izrazivši nadu u uspješni nastavak suradnje s HVU-om. “Želimo stvoriti intelektualnu, kulturnu i obrazovnu elitu koja u srcu nosi domovinu. Hrvatska je vojska upravo ta snaga koja promiče domoljublje te hrvatsku i europsku kulturu”, zaključio je Boras te kadetima uručio diplome.

Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman” nastalo je iz Časničkog centra ustrojenog u prosincu 1991. godine, kao prvi institucionalni oblik izobrazbe pripadnika tadašnjeg Zbora narodne garde. Preimenovan je 1993. u HVU “Petar Zrinski”, a današnje ime nosi od 2015. Težišne zadaće HVU-a su izobrazba časnika i dočasnika te izrada standarda, mjerila, smjernica i naputaka za obrazovanje pripadnika OS RH. U sklopu HVU-a djeluju Ratna škola “Ban Josip Jelačić”, Zapovjedno-stožerna škola “Blago Zadro”, Časnička škola “Andrija Matijaš Pauk”, Dočasnička škola “Damir Tomljanović Gavran” i Središte za strane jezike “Katarina Zrinska”.

Studijski programi Vojno inženjerstvo te Vojno vođenje i upravljanje razvijeni su u suradnji OS RH i Sveučilišta u Zagrebu. Provode se od akademske godine 2014./2015., a u prvom naraštaju upisano je 105 kadeta. Od tog broja, 82 kadeta uspješno su završili svoje studije (46 na smjeru Vojnog inženjerstva i 36 na smjeru Vojno vođenje i upravljanje).

Na svečanosti su dodijeljena i uručena promaknuća, nagrade i pohvale istaknutim pripadnicima HV-a. (Hina)

Foto i video/MORH / T. Brandt

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI