Obilježena 25. obljetnica “VRA PERUČA”

Obilježena 25. obljetnica “VRA PERUČA”

Danas se na HE Peruči obilježila 25. obljetnica “VRA PERUČA”, uz nazočnost velikog broja sudionika uspješne vojne akcije, nekolicine izaslanika,predsjednice RH, ministarstva hrvatskih branitelja, županije, Grada Sinja,izaslanika MORH-e, ratnih zapovjednika i braniteljskih udruga.

U munjevitoj akciji hrvatske vojske srbočetnički je agresor potisnut u dubinu bojišta 10.kilometara, ali su srbski okupatori ustrajali u svom luđačkom naumu i jedinom u povijesti ratovanja zabilježenom teškom ratnom zločinu, dizanja u zrak Brane Peruča koja je minirana sa 30. tona sofisticiranog vojnog eksploziva koji je jedino upotrebljavala komunističko agresorska JNA, a koji su i aktivirali..

Dizanjem Brane Peruča u zrak ugroženo je sve nizvodno od minirane brane do Omiša

U jutarnjim satima srpski agresor je Branu Peruča dignuo u zrak aktiviravši 30. tona eksploziva i samim tim zaprijetio izlijevanjem cijelog akumulacijskog jezera Peruča u donjem toku rijeke Cetine, svim naseljima, civilnom stanovništvu, pokretnoj i nepokretnoj imovini, sakralnim objektima kao i svim obradivim površinama koje bi se našle na putu žestokom vodenom valu koji bi rušio sve pred sobom sve do Grada Omiša.Time bi da su uspjeli u svom zločinačkom naumu počinili, genocid nad civilnim stanovništvom, ekocid, kulturocid.Uradili bi nikad zabilježen najteži ratni zločin u povijesti ratovanja.Taj srpski zločin rušenja brane bio je prijetnja životima više od 35 tisuća nedužnih civila u naseljima nizvodno uz Cetinu.

Uz sav užas nastupio bi i ogroman genocid, ekocid i kulturocid što je i bila bolesna zamisao ratnog zločinca i zapovjednika srpskih snaga Ratka Mladića, kojemu se u Haagu nije sudilo za niti jedan zločin počinjen na hrvatskom teritoriju koje su okupirale srpske i komunističko agresorske JNA snage kojima je Mladić osobno zapovijedao.

Međutim, brzom intervencijom hrvatske vojske, svih stručnjaka koji su se stavili na raspolaganje, kao i ratnih zapovjednika koje je angažirao Glavni Stožer OSRH, svih onih koji su imali na raspolaganju ispravne strojeve, kamione i ostala sredstva za zatrpavanje rupa koje je aktivirani eksploziv uradio na brani, uspjelo se nadljudskim naporima spriječiti ono najgore. Zaustavili su odtok i smrtonosni vodni val koji bi žestoko šiknuo iz akumulacijskog jezera Peruča. Istaknulo se tu nekoliko hrvatskih branitelja pri samom spuštanju u komore same brane što je graničilo sa suludim ali se hrvatski branitelji nisu libili izložiti svoje živote samo da se spasi minirana brana.

Načelnik inženjerije 126. brigade HV- a Ivan Vuko koji je tada užasnuto rekao. Most je bio srušen i odbačen 50 metara, a pored njega je bila srušena i kuća iz koje se upravljalo jednim dijelom brane. Upravo taj most je premoštavao preljevnu klapnu i imao zaštitnu funkciju na brani. Krateri od detonacije su bili veliki deset metara. Hidroelektarana je u unutrašnjosti bila puna vode, gline i mulja. Trebalo je donositi brze odluke.Nakon nekog vremena sam Vladimira Benca pomoću užeta i vatrogasnih skala spustio na dubinu od deset metara kako bi provjerio je li zatvarač dotoka vode miniran, no nije bio”, objasnio je tad Vuko. Važni je napomenuti da je Vuko bio Načelnik inženjerije 126. brigade HV- a, dok je Vladimir Benac-(100% HRVI-tri puta teško ranjavan!)- bio njemu nadređeni Načelnik inžinjerije Zbornog područja Split, prenosi braniteljski portal.

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI