Obilježena 27. obljetnica Treće gardijske brigade “Kune” – Ministar Krstičević:”Vi ste bili naš štit i ponos u obrani naše domovine od brutalne velikosrpske agresije”

Obilježena 27. obljetnica Treće gardijske brigade “Kune” – Ministar Krstičević:”Vi ste bili naš štit i ponos u obrani naše domovine od brutalne velikosrpske agresije”

Središnji program 27. obljetnice osnutka Treće gardijske brigade (GBR) “Kune” održan je u nedjelju u Đakovu, a tom je prigodom ministar obrane Damir Krstičević istaknuo da su gardijske brigade bile ključna snaga obrane domovine te da je Hrvatska vojska danas brend.

Misnim slavljem za sve poginule, nestale i umrle branitelje u Domovinskom ratu u katedrali Sv. Petra u Đakovu u nedjelju, 29. travnja 2018. počelo je svečano obilježavanje 27. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade Kune, kojoj su nazočili izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović sa suradnicima.

Misu je predvodio rektor bogoslovnog sjemeništa u Puli Piergiorgio DeAngelius, koji je još jednom podsjetio kako su hrvatski branitelji napadnutu Hrvatsku branili s krunicama oko vrata, istaknuvši važnost očuvanja temeljnih hrvatskih vrijednosti i tradicije.

Program je nastavljen mimohodom veterana 3. gbr Kune i ostalih uzvanika prema spomen-obilježju hrvatskim braniteljima Đakova i Đakovštine, gdje su obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika, predstavnici Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune, državno izaslanstvo te predstavnici jedinica lokalne uprave i regionalne samouprave svih slavonskih županija i gradova položili vijence i zapalili svijeće za sve one koji su svoj život ostavili na oltaru domovine.

Izaslanik Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice OSRH Ante Deur u svom je obraćanju pozvao na svakodnevno stvaranje bolje i uspješnije Hrvatske, države kakvu su sanjali poginuli hrvatski branitelji. Podsjetio je pritom i na značajnu ulogu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. “On je imao viziju stvaranja samostalne i suverene Republike Hrvatske, a druga osoba koja je od posebne važnosti za našu državu je kardinal Franjo Kuharić, moralna vertikala i duhovni otac naše Domovine. Treći je ratni ministar Gojko Šušak koji je osmislio ustroj gardijskih brigada, što je na kraju dovelo do pobjede u Domovinskom ratu”, zaključio je Deur.

Ministar Krstičević priznao je kako mu je čast, kao suborcu iz prijateljske Četvrte gardijske brigade, biti svjedokom neuništive volje i odlučnosti Kuna u provedbi zadaća tijekom pobjedničkog Domovinskog rata, istaknuvši kako su gardijske brigade bile ključna udarna snaga u pobjedničkim operacijama. “Vi ste bili naš štit i ponos u obrani naše domovine od brutalne velikosrpske agresije. U tom stroju najboljih posebno mjesto zauzimaju i višestruko odlikovane legendarne Kune. Postrojba čiji će ratni ponos, junaštvo i viteštvo naraštajima ostati putokaz kako se i s koliko ljubavi brani voljena gruda, a vaš doprinos u herojskoj obrani grada Vukovara je nemjerljiv”, rekao je ministar.

Ministar Krstičević s veteranima 3. gbr Kune i ostalim uzvanicima kod spomen-obilježja hrvatskim braniteljima Đakova i Đakovštine

U ovoj prigodi Krstičević je podsjetio na njihovo djelovanje na svim slavonskim bojištima i gašenje oružanih pobuna, čime su sprječavali daljnje napredovanje protivnika nakon okupacije Vukovara. “Sudjelovanjem u operaciji Maslenica i osiguravanjem otvaranja pontonskog mosta u Novskom ždrilu uspješno ste povezali jug Hrvatske s ostatkom zemlje. Upravo zato naša današnja obveza je širiti istinu o Domovinskom ratu jer je on temelj moderne hrvatske države, a hrvatski branitelji njezin su kamen temeljac”.

Krstičević je na kraju zaključio kako Gardijska oklopno-mehanizirana brigada sada ispisuje novu povijest u sklopu koje Tenkovska bojna nosi ime Kune, čuvajući i baštineći uspomenu na 3. gardijsku brigadu, dodavši kako vojska i danas, kao i za vrijeme Domovinskog rata, mora biti na terenu i uvijek na raspolaganju svome narodu.

Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić također je pozvao mlađe naraštaje na očuvanje vrijednosti i uspomene na hrvatske branitelje jer, kako je rekao, “junaštvo branitelja stvorilo je pretpostavku za stvaranje perspektivne i napredne Hrvatske”.

Predsjednik Udruge 3. gardijske brigade Kune Tihomir Kmet u svom je obraćanju naglasio kako je danas najvažnija zadaća Udruge briga za obitelji poginulih hrvatskih branitelja te skrbiti o ratnim vojnim invalidima. “Kao motivacija i putokaz kako se čuva domovina ostaje rečenica generala Bobetka, koji je kazao kako su upravo pripadnici Kuna pretvorili pobjedu Hrvatske vojske nakon operacije Maslenica u povijesnu pobjedu”.

Svečanosti je nazočio i ratni zapovjednik 3. gbr Kune umirovljeni general Mladen Kruljac, koji je podržao nastojanja Ministarstva obrane na čelu s Damirom Krstičevićem za modernizacijom pobjedničke Hrvatske vojske u svim njezinim segmentima, naglasivši pritom i važnost očuvanja vrijednosti i uspomena iz Domovinskog rata.

Na svečanoj akademiji održanoj u Domu kulture u Đakovu dodjeljeno je i posmrtno odlikovanje umirovljenom brigadiru Boži Blaževiću koje je uručeno njegovoj supruzi Mirjani.

Autor/H/B.B./Foto/MORH/J. Kopi

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI