Na brdu Čukur obilježena 27. godišnjica pogibije HRT-ova snimatelja Gordana Lederera

Na brdu Čukur obilježena 27. godišnjica pogibije HRT-ova snimatelja Gordana Lederera

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, pokraj spomen-obilježja “Slomljeni pejzaž”, u petak je obilježena 27. godišnjica pogibije Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) koji je 1991. ondje poginuo, pogođen snajperskim hicem, snimajući hrvatske branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu.

U spomen na Gordana Lederera, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović umirovljeni brigadir Drago Horvat, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan te predstavnici Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a i braniteljskih udruga položili su vijence i zapalili svijeće pokraj spomen-obilježja koje je HRT svečano otkrila 2015. u čast svom poginulom kolegi.

“Imao sam čast surađivati s njim, sjećam se da mi je krajem lipnja 1991. rekao da ide u rat i da tko zna što će biti. Vijest o njegovoj pogibiji me je potresla, i danas, nakon 27 godina, ta su sjećanja još uvijek živa”, rekao je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Dodao je i kako je kamera Gordana Lederera bila jednako važna kao i pravo oružje jer se njome širila istina.

Ministar Medved rekao je kako je Gordan Lederer dao izniman doprinos u prenošenju istine o ratnim zbivanjima.

“U početku agresije na Republiku Hrvatsku Gordan Lederer i ostali izvjestitelji dali su izniman doprinos kako bi prenijeli sliku u sve domove u Hrvatskoj i diljem svijeta o tome što se događa na ovim područjima. Kroz tu sliku unijeli su sebe, sva svoja umjetnička, ali i profesionalna i domoljubna načela i sposobnost. Uspeli su prenijeti kako hrvatski branitelji brane svoju domovinu”, istaknuo je.

Medved je rekao i kako danas, sa vremenskim odmakom od 27 godina, možemo reći kolika je važnost te slike i te istine koja je tada ovdje snimljena, kao i na drugim bojištima gdje su, nažalost, “pored Gordana i drugi naši prijatelji, snimatelji, novinari dali svoje živote”.

Naglasio je i da su, pored hrabrih hrvatskih branitelja, i vrijedni novinarski djelatnici dali neizmjeran doprinos za slobodu domovine prenošenjem istine o agresiji na Hrvatsku.

“I danas, kada nam je teško, pogledajmo snimku ‘Banijska ratna praskozorja’ i poslušajmo pjesmu ‘Braća po oružju'”, rekao je ministar Medved.

Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović rekao je kako je zahvaljujući HRT-u, Gordanu Ledereru i ostalim novinarima i fotografima Hrvatska pobijedila medijsku blokadu.

“Tako dugo dok Gordan Lederer živi u našem sjećanju, on je s nama”, poručio je.

Gordan Lederer poginuo je na današnji dan 1991. u 33. godini života na radnom zadatku na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice. Pogođen je metkom iz snajpera tijekom snimanja hrvatskih branitelja u njihovoj akciji za vrijeme srpskih napada na Pounje.

Iza sebe je ostavio mnoge zapise o prvim danima rata, poslije montirane u legendarna ‘Banijska ratna praskozorja’.

Spomen-obilježje “Slomljeni pejzaž”, koje su izgradili Grad Hrvatska Kostajnica i Hrvatska radiotelevizija, do danas je postalo prepoznatljivim simbolom Hrvatske Kostajnice te su ga obišle tisuće posjetitelja. (Hina)

Foto i video/HRT

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI