U Hrvatskom saboru svečano obilježena 15. godišnjica rada Hrvatske zajednice županija – Grabar-Kitarović: “Uloga županija pokazala važnom u povlačenju sredstava europskih fondova”

U Hrvatskom saboru svečano obilježena 15. godišnjica rada Hrvatske zajednice županija – Grabar-Kitarović: “Uloga županija pokazala važnom u povlačenju sredstava europskih fondova”

U Hrvatskom saboru u petak je svečano obilježena 15. godišnjica rada Hrvatske zajednice županija (HZŽ) u nazočnosti predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović koja ja naglasila da je daljnja decentralizacija žurno potrebna, ali da ne smije stvarati nove regionalne podjele i uzrokovati napetosti nego valorizirati izvornu ulogu županija za ukupni društveni i državni razvoj.

Predsjednica Grabar-Kitarović podsjetila je kako je od početka obnašanja svoje predsjedničke dužnosti dala punu potporu ovom županijskom ustroju te naglasila kako su izmještanja njezina Ureda u županije bitan dio njezine predsjedničke agende. Dodala je kako se zahvaljujući tim posjetima uvjerila ne samo u opću važnost županija za regionalni i ukupni državni razvoj nego je ujedno stekla dobar uvid u ulogu, zadaće, ciljeve i način rada županijskih samouprava.

Predsjednica je istaknula kako se uloga županija pokazala proteklih nekoliko godina posebno važnom u povlačenju sredstava europskih fondova te da su u toj zadaći županije u cjelini postigle bolje rezultate od središnje države. Stoga se založila da se odgovornost i kapaciteti županija za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije dodatno osnaže prebacivanjem dijela ovlasti s razine Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU na županije, prema uzoru na poljski model.

Smatra kako je ova Vlada učinila bitne iskorake, pogotovo u segmentu porezne politike i da na tome treba dodatno poraditi. “Moramo imati povjerenje u načelo supsidijarnosti”, naglasila je. Ustvrdila je kako će funkcionalna i financijska decentralizacija države smanjiti nepotrebno administriranje, a jedinicama regionalne i lokalne samouprave omogućiti bržu realizaciju kvalitetnih investicija, dinamičniji razvoj poduzetništva i ispunjavanje njihove društvene uloge: da budu na usluzi životnim potrebama građana.

“Kako bi se to ostvarilo, suradnja županija i središnje države nikada ne smije ovisiti o trenutnim odnosima političkih snaga, pri čemu je odgovornost obostrana. Potrebno je što više dijaloga. Ova Vlada, što treba pozdraviti, uspostavila je stalan dijalog sa županijama, o čemu svjedoči i održavanje sjednica Vlade u pojedinim županijama”, kazala je Predsjednica te dodala kako je to posebno važno u trenutku kad je Hrvatska suočena s demografskim pustošenjem nekih krajeva. “Naše županije s pravom očekuju konkretne sveobuhvatne akcijske mjere države za demografsku revitalizaciju”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Izvor/HINA/Ured predsjednice/Foto/Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI