U Glini obilježena 27. godišnjica početka oružanog otpora srpskom agresoru

U Glini obilježena 27. godišnjica početka oružanog otpora srpskom agresoru

U Glini je u utorak svečanije nego prijašnjih godina obilježena 27. godišnjica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na glinskom području.

Na svečanosti koju je organiziralo Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s Gradom Glinom i Policijskom upravom sisačko-moslavačkom bili su i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Pokazna vježba ATJ Lučko i TT zbor hrvatske policije

Osim svečane akademije, upriličena je i pokazna vježba pripadnika ATJ Lučko pod nazivom “Policija danas u službi građana”, a građani su mogli razgledati Taktičko-tehnički (TT) zbor hrvatske policije, preventivno-edukativni postav i postav promoviranja zanimanja policajac.

U župnoj crkvi Svetog Ivana Nepomuka u Glini služena je sveta misa. U povodu svečanosti, održana je Memorijalna utrka “Tomislav Rom”, natjecanje u sportskom ribolovu, te sportska natjecanja.

Svečana akademija počela je podizanjem hrvatske zastave, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata, a sudionici su se podsjetili na događaje iz lipnja 1991. na Banovini.

Tijekom noći s 25. na 26. lipnja 1991., neposredno nakon Ustavne odluke Hrvatskog sabora o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, pobunjeni Srbi započeli su napad na Policijsku postaju u Glini i na slabo naoružane hrvatske snage i naselja na Banovini.

Napad je bio prije planiran, a proglašenje neovisnosti Hrvatske samo je poslužilo kao povod. Istog dana tadašnji predsjednik Općine Glina Dušan Jović održao je sjednicu Ratnog vijeća pobunjenih Srba i donio odluku da se izvrši puna mobilizacija dobrovoljačkih odreda srpskih pobunjenika te da se združenim snagama blokira grad Glina i onemogući pomoć policijskoj postaji.

Napadom na glinsku policijsku postaju u ranim jutarnjim satima, točnije u 4,40 sati, počeo prvi otvoreni oružani napad na samostalnu Republiku Hrvatsku.

Hrvatski su se policajci hrabro suprotstavili srpskim paravojnim formacijama koje su napale Policijsku postaju. Tom je prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, koji je zajedno s ostalim braniteljima postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.

Uz ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, obilježavanju 27. obljetnice su uz branitelje i mještane Gline te obitelji poginulih branitelja Gline nazočili posebni savjetnik i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i zamjenik župana Sisacko-moslavačke županije Ivan Celjak, ministar Hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske general zbora Pavao Miljavac, glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa svim svojim suradnicima, posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova umirovljeni general pukovnik Mladen Markač, gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut s članovima kolegija i načelnicima svih policijskih postaja, saborski zastupnici, predstavnici nadležnih državnih tijela i tijela lokalne i područne samouprave, predstavnici ustanova, institucija, udruga i organizacija, predstavnici sudionika 11. atletskog Memorijala „Tomislav Rom“ te predstavnici medija.

U jutarnjim satima izaslanstva MUP-a, Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici sudionika 11. atletskog Memorijala „Tomislav Rom“ položila su vijence i zapalila svijeće na grobu poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac.

Padobranskim skokom pripadnika ATJ Lučko koji su sa sobom nosili hrvatski stijeg i zajedničkom koračnicom do Spomenika „Suza“ upriličena je ceremonija podizanja zastave Republike Hrvatske.

Nakon minute šutnje u spomen na poginule pripadnike ratne Policijske postaje Glina, ATJ Lučko i sve branitelje, izaslanstva, predstavnici udruga i građani položili su vijence i zapalili svijeće. Ratnim zastavama predvođen je mimohod prema Hrvatskom domu u kojem se održala Svečana akademija započeta minutom šutnje za sve poginule u Domovinskom ratu. Nazočnima su se, uz ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, prigodnim govorima obratili gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak i posebni savjetnik i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur.

Autor/H/B.B./Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI