Obilježena 21. godišnjica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška -Rojs: “Šušak je jedan od najzaslužnijih osoba za stvaranje Hrvatske”

Obilježena 21. godišnjica smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška -Rojs: “Šušak je jedan od najzaslužnijih osoba za stvaranje Hrvatske”

Povodom obilježavanja 21. godišnjice smrti ratnog ministra obrane Gojka Šuška izaslanstvo Ministarstva obrane, Oružanih snaga RH, Hrvatskog generalskog zbora i mnogih braniteljskih udruga u četvrtak je na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoj položilo vijence i zapalilo svijeće na posljednjem počivalištu ministra Šuška.

U ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera OSRH počast ratnom ministru obrane odali su državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić i zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, položivši zajednički vijenac s izaslanikom predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH umirovljenim generalom Miljenkom Filipovićem te izaslanikom ministra hrvatskih branitelja državnim tajnikom Ivanom Vukićem.

Uz članove obitelji i prijatelje Gojka Šuška te izaslanstva MORH-a i OSRH, komemorativnom skupu nazočili su i predstavnici Hrvatskog generalskog zbora predvođeni najodanijim generalom pokojnog ministra, Ljubom Ćesićem Rojsom koji ni za života a tako i smrti nikada nije zaboravio na ministra i uvijek ostao njegov najvjerniji  general.

Bilo je tu mnogo braniteljskih udruga iz RH i BiH, a himnu i nekoliko prigodnih pjesama izvela je Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“. Molitvu za ministra Šuška, kao i za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, vojnike i policajce predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, koji je tom prigodom poručio: „Čovjek može zaboraviti i krivo vrednovati tuđu žrtvu. Može i krivo govoriti, ali Bog ne zaboravlja. (…) Bog sve vidi, sve vrednuje i sve obilno nagrađuje“.

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu. Ministrom obrane Republike Hrvatske imenovan je 18. rujna 1991., a tu je dužnost obnašao u svim hrvatskim vladama sve do svoje smrti 1998. godine.

Uz dr. Tuđmana, bio je jedan od najzaslužnijih ljudi za stvaranje Hrvatske vojske, kao i za pobjedonosni završetak Domovinskoga rata. Dao je nemjerljiv doprinos razvoju Hrvatske vojske, koja je poslije uspješnih oslobodilačkih akcija te napose nakon pobjedničkih operacija Bljeska i Oluje i u međunarodnoj javnosti stekla veliki ugled. Umro je u Zagrebu 3. svibnja 1998. te je uz najviše državne i vojne počasti sahranjen u Aleji hrvatskih branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoj. Pričuvni je general zbora Hrvatske vojske bio od 28. svibnja 1996., a posmrtno je 5. svibnja 1998. promaknut u čin stožernoga generala Hrvatske vojske.

Misa zadušnica, koju predvodi vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, služit će se od 18 sati u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravi, Avenija Gojka Šuška 2.

Autor/Hina/Totalno.hr/Foto i video/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI