MIMOHOD POBJEDNIKA – U Pakracu obilježena 27. godišnjica početka Domovinskog rata

MIMOHOD POBJEDNIKA – U Pakracu obilježena 27. godišnjica početka Domovinskog rata

“Mimohodom pobjednika” ulicama Pakraca, polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima pod visokim pokroviteljstvom Vlade i misom za poginule i umrle hrvatske branitelje Pakračani i njihovi gosti obilježili su 27. godišnjicu početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Prisjetimo se da su pobunjeni srbi u noći 1./ 2. ožujka 1991. godine napali Policijsku postaju Pakrac, a brzom intervencijom specijalnih postrojbi iz Rakitja, Lučkog i Bjelovara, Policijska postaja Pakrac je oslobođena dok su pobunjenici protjerani izvan grada. Bio je to početak Domovinskog rata.

Ove godine obilježavanje je započelo svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje nakon čega se formirala kolona u već tradicionalni svečani „Mimohod pobjednika“ koji se odvijao ulicama Pakraca od crkve „Uznesenja blažene Djevice Marije“ do spomen obilježja hrvatskim braniteljima na rimokatoličkom groblju, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Nakon obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja vijenac je u ime Predsjednice Republike Hrvatske položio posebni savjetnik Predsjednice RH za branitelje Ante Deur, u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar branitelja Tomo Medved te u ime ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije zamjenik Željko Prša i pomoćnik glavnog ravnatelja policije – načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec sa suradnicima, načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić i njegov zamjenik Dalibor Bauer, umirovljeni general i pukovnik Mladen Markač te potom druga izaslanstva županija, gradova i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Nakon polaganja vijenaca povorka se uputila u Hrvatski dom „dr. Franjo Tuđman“ gdje su prisutne pozdravili Miroslav Ivančić iz Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević te župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević.

Potom je u ime sudionika događaja govorio Marko Lukić , a zatim zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša koji je naglasio da će u povijesti ostati zapisano kako je hrvatska policija bila prva organizirana oružana sila koja je stala u obranu svoje domovine i da se to se nikada ne smije zaboraviti. Na hrvatskim policajcima, koji danas drugačije od prethodnika brinu o sigurnosti i zaštiti ljudi, je da neprestano svjedoče o herojskim djelima i zajedništvu koje je sve nas pratilo u ratnom vihoru.

Također je naglasio da naša domovina i danas treba snažne ljude koji su smioni i puni ljubavi da daju sebe u izgradnji države po mjeri čovjeka. Policajci u tome imaju značajno mjesto, kako bi našim ljudima pružili sigurnost za život i rad te stvorili okruženje u kojem će se i ljudi i dobra razvijati u pozitivnom smjeru. U moralnom kapitalu Domovinskog rata mora se crpiti snaga za borbu s novim izazovima i prijetnjama sigurnosti naših građana.

Potom je govorio ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH, Tomo Medved te izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, Ante Deur.

Na samom kraju programa prigodnu pjesmu je otpjevala policijska klapa „Sv. Mihovil“ a zatim je dodijeljena monografija „Specijalna policija u Domovinskom ratu“.

Obilježavanje je završilo odavanjem počasti kod Spomen-obilježja ispred Policijske postaje Pakrac koje svjedoči o događajima od prije 27 godina, priopćeno je iz MUP-a

Autor/H/B.B./Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI