Obilježena 30. obljetnica pogibije najmlađe žrtve u Domovinskom ratu

Obilježena 30. obljetnica pogibije najmlađe žrtve u Domovinskom ratu

Svetom misom u Drežnik Gradu i komemoracijom kod Spomenika u Grabovcu u nedjelju je obilježena 30. obljetnica pogibije troje djece prognanika, među kojima i najmlađe žrtve iz Domovinskog rata, tromjesečnog Ivana Špoljarića.

Troje poginule djece bili su prognanici iz plitvičkog sela Korana koji su na početku velikosrpske agresije smješteni u autokampu Grabovac. Poginuli su prilikom granatiranja prognaničkog autokampa 26. rujna 1991.

Članovi obitelji poginulih, izaslanstva državnog vrha, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici Ličko-senjske i Karlovačke županije položili su vijence i zapalili svijeće istaknuvši tako obvezu da se u ime njihove žrtve svi moraju truditi i stvoriti što bolji život u slobodnoj Hrvatskoj.

“Dajemo si obvezu i zavjet odgovorno obnašati dužnosti za koje smo dobili povjerenje, da Hrvatska bude onakva kakvu su sanjali naši preci, poginuli hrvatski branitelji i civili, onakva kakvu žele naša djeca i njihova djeca”, poručio je izaslanik premijera i ministar branitelja Tomo Medved izrazivši suosjećanje rodbini poginule djece – Ivana, 17- godišnje Dubravke te 18-godišnje Josipe Špoljarić (18).

Istaknuo je važnost obilježavanja te tužne obljetnice kako bi se pamtila “krvlju plaćena žrtva za slobodu koju danas uživamo”.

Zahvalu na organiziranju komemoracije Medved je uputio Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata Općine Plitvička Jezera.

“U pleteru slobode koju Hrvatska danas uživa 30 godina od ovog stradanja su i ove žrtve. Dajemo si u zavjet odgovorno obnašati dužnosti za koje smo dobili povjerenje, da Hrvatska bude onakva kakvu su sanjali naši preci, poginuli hrvatski branitelji i civili i onakva kakvu žele naša djeca i njihova djeca”, rekao je Medved.

Napomenuo je i kako je, za razliku od ranijih godina, sada usvojen Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata te su u njemu i imena Ivana, Josipe i Dubravke kao i sva druga djeca i druge nevine žrtve Domovinskog rata.

“Normativno je uspostavljen odgovarajući obrazac gdje se, ne samo deklaratorno, roditeljima poginulih jasno kaže da su u mozaiku hrvatske žrtve, prepoznati i da nećemo zanemariti temeljni kamen slobode, a to su naše civilne žrtve iz Domovinskog rata i hrvatski branitelji”, rekao je ministar Medved.

U izjavi za medije ministar Medved je rekao da su ovih dana u javnom savjetovanju pravilnici koji će omogućiti primjenu Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, te bi se kroz desetak dana “trebali stvoriti apsolutno svi preduvjeti za stjecanje statusa sukladno Zakonu, a time i stjecanje morale satisfakciju i pratećih prava”.

Majka najmlađe žrtve iz Domovinskog rata Petra Špoljarić zahvalila se ministru Medvedu i Vladi na donošenju Zakon o civilnim stradalnicima poručivši: “Napokon je moj Ivan prepoznat kao žrtva Domovinskog rata, makar nakon 30 godina, ali i ja kao njegova majka”.

Izvor/ Hina/Vlada/ Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI