Obilježena 100. obljetnica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Obilježena 100. obljetnica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je Svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća u prigodi obilježavanja 100. obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Stoljeće djelovanja te ugledne visokoškolske ustanove okupilo je brojne uzvanike – više generacija nastavnika i studenata Medicinskoga fakulteta, njihove kolege s ostalih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj kojima je svima, kako je istaknuto, u njihovu početku pomogao upravo zagrebački Medicinski fakultet, te goste iz zemlje i inozemstva.

Na svečanosti su bili i visoki predstavnici hrvatskoga javnog i političkog života koji su uz čestitke izricali riječi pohvale za tu uglednu hrvatsku visokoškolsku ustanovu na kojoj je, od njezina utemeljenja do danas, diplomiralo gotovo 25 tisuća doktora medicine, što je prosječno oko 250 novih liječnika godišnje.

Osim rektora zagrebačkoga Sveučilišta Damira Borasa, o vrsnosti Medicinskoga fakulteta govorili su tako i izaslanik premijera i ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Uzvanicima se obratila i visoka pokroviteljica proslave predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i podsjetila na vrhunske standarde izobrazbe liječnika – od diplomske do specijalističke razine, prakse kako na visoko specijaliziranim klinikama, tako i u okviru primarne zdravstvene zaštite, te ocijenila kako u toj sinergiji Medicinski fakultet pridonosi kvaliteti zdravstvene skrbi u Hrvatskoj na svim razinama.

Predsjednica Grabar-Kitarović smatra kako je uspješnost Medicinskoga fakulteta kao nastavne i znanstveno-istraživačke ustanove siguran jamac razvoja zagrebačkoga Sveučilišta i grada Zagreba kao centra izvrsnosti u zdravstvu. Pri tomu, napomenula je, ne smije se zaboraviti da je Medicinski fakultet ujedno i dionik ostvarivanja društva jednakih mogućnosti, odnosno da svaki čovjek može pristupiti zdravstvenoj zaštiti. Jer, uvjerena je Predsjednica, u odnosu liječnika prema pacijentima ogleda se i ukupan odnos društva prema pojedincu.

“Hrvatsko društvo humano je društvo uvelike zahvaljujući stručnim i etičkim vrjednotama svojih liječnika i sestara i to želi ostati na najvišem mogućem stupnju”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Da bi hrvatsko društvo i ostalo humano Predsjednica smatra kako “je nužno zdravstvo što prije financijski konsolidirati, a pri tomu ćemo svi morati podnijeti veću ili manju žrtvu, a država je dužna naći način da taj teret bude pravedno raspodijeljen”.

Istaknula je kako se “hrvatska država i svi mi ponosimo Medicinskim fakultetom i od najveće je važnosti održati i podizati kvalitetu izobrazbe na fakultetu”. S druge pak strane, ustvrdila je, ulažući goleme sume novca u školovanje, osposobljavanje i usavršavanje vrhunskih medicinskih stručnjaka koji su izrazito cijenjeni na svjetskom zdravstvenom tržištu postali smo, na žalost, zemlja koja takve gotove specijaliste ‘gubi’ prema drugim zemljama.

Zato, uvjerena je predsjednica Grabar-Kitarović, da bismo sačuvali zdravstvenu suverenost moramo najprije zaustaviti odlazak liječnika i medicinskih sestara po bolnicama i klinikama diljem svijeta i stvoriti uvjete da naši liječnici ostanu u domovini i služe svome narodu, kako bi nam doista zdravlje i spas vlastitoga naroda bio najviši zakon.

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI