Obilježen Dan Udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić” iz Vinkovaca

Obilježen Dan Udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić” iz Vinkovaca

U spomen na članove HOS-a Darka Rušanca, Vladu Kneževića i Ivicu Bošnjaka, koji su poginuli 1. ožujka 1992. u nerazjašnjenoj eksploziji u negdašnjem Omladinskom domu u Vinkovcima, gdje je bilo sjedište HOS-a, na mjestu na kojem je bio taj dom u Ulici Jurja Dalmatinca u petak su vijence položili i svijeće zapalili njihovi suborci te mnoga izaslanstva.

Poginulim HOS-ovcima počast je odana u sklopu obilježavanja Dana Udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić”.

U Nadinu obljilježena 27 obljetnica stradanja vojnika i civila 19.11.2018., Nadin – Paljenjem svijeca i polaganjem vijenaca na spomen obiljezje zrtvama obiljezena je 27 obljetnica stradanja vojnika i civila. Photo: Dino Stanin/PIXSELL


Prigodne govore na komemoracijskom skupu održali su savjetnik predsjednice Republike za branitelje Ante Deur, glavni tajnik Ministarstva branitelja Domagoj Sivrić i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, koji su branitelje pozvali na zajedništvo i jedinstveno djelovanje u korist napretka hrvatske države, te su poručili kako je obrambeno obilježje Domovinskog rata neupitno i da bi o tom razdoblju hrvatske povijesti mladi u Hrvatskoj trebali više znati.

Molitvu za poginule u Domovinskom ratu predvodio je župnik Župe sv. Euzebija i Poliona mons. Tadija Pranjić.

Kroz 1. samostalnu bojnu “Marijan Baotić”, koja je djelovala na bojištu Jarmina – Nuštar – Mala Bosna – Otok – Komletinci – Vrbanja i pokrivala 40 kilometara bojišnice, koja je neprestano bila pod topničkim napadima, prošlo je 1100 branitelja, od kojih je 38 poginulo i 298 ranjeno.

Nakon odavanja počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica.


Tekst/Hina/Video/Udruga HOS Vinkovci/Foto/Dino Stanin/Davor Javorovic/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI