Obilježen osnutak 1. gardijske brigade “Tigrovi”

Obilježen osnutak 1. gardijske brigade “Tigrovi”

Osamdeset pripadnika 1. motorizirane bojne Tigrovi, sljednice 1. gardijske brigade Tigrovi, koja je osnovana 5. studenoga prije 29 godina, svečano je u utorak primilo crne beretke sa znakom postrojbe te prisegnulo domovini, obitelji i Tigrovima da će časno i dostojanstveno nositi to obilježje.

Na svečanom obilježavanju, održanom kod spomenika poginulim pripadnicima brigade, koji se nalazi ispred vojarne “Prve gardijske brigade Tigrovi – Croatia”, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule te uručene nagrade zaslužnim pripadnicima 1. motorizirane bojne.

Obilježavanju su nazočili predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, brojni časnici i dočasnici Hrvatske vojske, ratni veterani pripadnici brigade, prijatelji i obitelji poginulih i nestalih pripadnika brigade te mladih vojnika koji su dobili crne beretke.

Nazočnima se u ime brigade obratio njezin bivši zapovjednik, pukovnik Ivica Krizmanić koji je podsjetio na njezin ratni put te naglasio da je u ratnim djelovanjima poginulo 367 njezinih pripadnika, da se ne zna sudbina njih šest, 1711 ih je ranjeno (28 su stopostotni invalidi).

U govoru je ustvrdio da, nažalost, Hrvatska ne izgleda onako kako je mogla i trebala izgledati, jer prevelik broj građana zbog nemogućnosti dobivanja posla te potplaćenosti i nepravde napušta zemlju.

“Iako je ova Vlada više nego i jedna druga do sada znatno povećala minimalnu plaću, a od 1. siječnja iduće godine najavljeno je novo povećanje, to je još uvijek nedovoljno za dostojan život”, rekao je.

Kritizirao je ministre obrane u vremenu od 2000. do 2016. godine, rekavši da “kao da su se natjecali tko će više smanjiti vojni proračun” te pohvalio aktualnog ministra Krstičevića “jer je vratio vojniku osmijeh na lice i u prvi plan stavio čovjeka – ono najvrjednije što Hrvatska vojska ima”.

Pohvalu je uputio i ministru Medvedu zbog njegove brige o braniteljskim mirovinama, nazvavši zlonamjernicima one koji braniteljske mirovine proglašavaju povlaštenima.

“Zar je u redu nazivati povlaštenima ljude koji u velikoj mjeri imaju narušeno zdravlje zbog sudjelovanja u Domovinskom ratu. Kad govore o povlaštenim mirovinama niti jednom riječju ne govore da država još uvijek isplaćuje 1.289 mirovina sudionicima NOB-a”, kazao je.

Takve koji hrvatske branitelje smatraju teretom društva treba informirati da 192.305 branitelja uredno radi i uplaćuje u mirovinski sustav, 74.159 branitelja je nezaposleno i ne prima nikakvu mirovinu, 61.509 branitelja je umrlo, a 3.277 izvršilo suicid, naglasio je.

Govor je zaključio ocjenom da Hrvatska može imati itekako lijepu budućnost “ako će ju voditi pošteni i stručni ljudi”.

Krstičević je u izjavi novinarima naglasio da su pobjedničke gardijske brigade bile udarna snaga u svim ključnim operacijama Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

“Tigrovi su jedna od najzaslužnijih postrojbi u stvaranju domovine i, kao što vidimo, današnji Tigrovi ponosno i dostojanstveno nastavljaju taj put”, rekao je dodavši da su mladi pripadnici Tigrova budućnost Hrvatske vojske.

Medved istaknuo je ljubav pripadnika Tigova prema domovini. “Taj osjećaj i ljubavi je u nama još uvijek s istim žarom kakav je bio i prije 29 godina. Zasadili smo to stablo ljubavi prema domovini, čuvamo ga i danas i vjerujem da će i nove generacije pronositi to zajedništvo stvoreno prije 29 godina”, rekao je.

Autor/ Hina/ Totalno.hr/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI