Obilježavanje žrtve Borovo naselja! Penava: Današnji dan bio je nastavak najtužnije vukovarske priče o nezamislivim strahotama koje su prolazili iznemogli hrvatski branitelji i civil

Obilježavanje žrtve Borovo naselja! Penava: Današnji dan bio je nastavak najtužnije vukovarske priče o nezamislivim strahotama  koje su prolazili iznemogli hrvatski branitelji i civil

Domovinski rat, koji je trajao od 1991. do 1995. godine, bio je razorno razdoblje u hrvatskoj povijesti. Vukovar, grad smješten u istočnoj Hrvatskoj, bio je teško pogođen ratom, a naselje Borovo u sklopu grada teško je stradalo. Vukovarci su se kroz razne komemoracijske prakse nastavili sjećati stradanja u naselju Borovo.

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno Spomenika nestalim osobama u središtu Borova naselja, u nedjelju je obilježeno stradanje u Domovinskom ratu stanovnika te gradske četvrti Vukovara u Domovinskom ratu od strane četničkih, paravojnih srpskih terorista i JNA Armije.

U organizaciji UDruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskig branitelja “Vukovarske majke” pred ostatcima bivše zgrade Borovo Commercea počast su odala brojna izaslanstva, među kojima i delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom grada Vukovara Ivanom Penavom i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Vukovara Željkom Sabom, prenosi Grad Vukovar.

“Pred ostatcima Borovo Commercea danas smo se prisjetili žrtve Borova naselja za domovinu pa i danas krenuli put još jednog križnog puta Vukovaraca, u tišini, sjeti i miru. Odana je počast i žrtvama farme Lovas, onima čiji su životi nemilosrdno skončani u Borovu selu na obali Dunava te svima čija je sudbina još nepoznata i za kojima tragamo. Današnji dan bio je nastavak najtužnije vukovarske priče o nezamislivim strahotama koje su prolazili iznemogli hrvatski branitelji i civili. Neka im je vječna hvala i slava”, napisao je na društvenoj mreži Facebook vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. https://www.facebook.com/IvanPenavaVukovar/posts/880977906733411?ref=embed_post

Nakon prigodnog programa i molitve, kolona sjećanja krenula je Ulicom Blage Zadre i Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske gdje služena sveta misa. Obilježavanje se nastavilo na obali Dunava u Borovu selu gdje je odana počast stradalim hrvatskim braniteljima i civilima koji su 1991. godine tamo ubijeni.

Bacanjem vijenca u rijeku, obilježeno je stradanje branitelja i civila, kojima se ni danas ne zna posljednje počivalište.

Jednako tako, na mjestu masovne grobnice na farmi „Lovas“ iz koje je 2001. godine ekshumirano 24 posmrtna ostatka hrvatskih branitelja i civila odana je počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, a odana je počast i svim nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika nestalim osobama u Borovu naselju.

Vukovarci se sjećaju poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila iz naselja Borovo, pri čemu Srbija vodi politiku skrivanja i prikrivanja činjenica, istina i dokaza vezanih uz ratne zločine i genocid počinjene nad hrvatskim narodom tijekom rata.

Piše: Božidar Bebek/ Totalno HR/ Izvor/ Grad Vukovar/ Foto: Grad Vukovar/ Miroslav Šlafhauzer

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI