“Svjetski dan srca” Ivana Portolan Pajić: Cilj obilježavanja Svjetskog dana srca podsjetiti ljude da čuvaju svoje srce i još danas se odreknu loših navika

“Svjetski dan srca” Ivana Portolan Pajić: Cilj obilježavanja Svjetskog dana srca podsjetiti ljude da čuvaju svoje srce i još danas se odreknu loših navika

Zaklada “Hrvatska kuća srca” i zagrebački Gradski ured za zdravstvo, u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara, obilježili su u subotu ‘Svjetski dan srca’ na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.

U sklopu javnozdravstvene akcije Zagrepčani su imali prigodu pomoću Microlife tlakomjera izmjeriti arterijski tlak uz otkrivanje fibrilacije atrija, izračunati BMI (tjelesni) indeks, savjetovati se s nutricionistima o zdravoj prehrani, procijeniti ovisnost o nikotinu s pomoću Fagerstromovog testa, napraviti EKG i naučiti kako pristupiti oživljavanju zahvaljujući studentima iz udruge StEPP.

Djeca su na radionici “Obećaj svome srcu” na zabavan i edukativan način mogla naučiti zašto je prevencija važna u očuvanju kardiovaskularnog zdravlja.

“Drago nam je što se svake godine odazove sve više ljudi i što se ipak u zadnjih nekoliko godina smanjuje broj oboljelih od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj”, izjavila je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan Pajić. No, dodala je kako ipak ne možemo biti zadovoljni stanjem jer su kardiovaskularne bolesti i dalje najčešći uzrok smrti.

Naglasila je kako je cilj obilježavanja Svjetskog dana srca podsjetiti ljude da čuvaju svoje srce i još danas se odreknu loših navika.

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti.

U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2017. godine umrlo 23 504 osoba, što čini 44 posto ukupno umrlih.

Analiza po spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti uzrok smrti 58,6 posto umrlih žena (13 418) i 39 posto umrlih muškaraca (10 086).

Vodeće dijagnostičke podskupine su ishemijska bolest srca s udjelom od 20,7 posto (11 069) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 11,5 posto (6 147) u ukupnom mortalitetu.

Fibrilacija atrija razmjerno je česta aritmija od koje u povremenom ili trajnom obliku boluje oko 1 posto opće populacije.

Pretpostavlja se da u Hrvatskoj više od četrdeset tisuća osoba boluje od nekog oblika fibrilacije atrija. Bolest povišenog krvnog tlaka – arterijska hipertenzija, jedan je od najvažnijih uzročnih čimbenika fibrilacije atrija.

U obilježavanju Svjetskog dana srca sudjelovali su Gradski ured za zdravstvo, Zaklada “Hrvatska kuća srca”, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatsko kardiološko društvo, Hrvatska udruga kardioloških medicinskih sestara, Udruga StEPP, Klinika za srce i krvne žile KBC-a Zagreb, Poliklinika za prevenciju i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti “Srčana”, Klinika za kardiovaskularne bolesti “Magdalena”, Udruga za prevenciju prekomjerne težine, Klub mladih Gradskog društva Crvenog križa i Microlife. (Hina)


Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI