“Obiljetnica 162. godine rođenja Nikole Tesle” – Bandić: Tesla je bio kozmopolit, vizionar, znanstvenik koji je svojim izumima zadužio svijet

“Obiljetnica 162. godine rođenja Nikole Tesle” – Bandić: Tesla je bio kozmopolit, vizionar, znanstvenik koji je svojim izumima zadužio svijet

U povodu 162. obljetnice rođenja znanstvenika i izumitelja Nikole Tesle šestu godinu zaredom pred njegovim spomenikom u centru Zagreba, djelom kipara Ivana Meštrovića, u utorak, 10. srpnja položen je lovorov vijenac.

Deveta tradicionalna manifestacija Tesla & Friends, u organizaciji udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, nizom prigodnih događanja od 9. do 11. srpnja obilježava 162. godine rođenja svjetskog genija Nikole Tesle.

Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, u društvu predsjednice Udruge Dragice Mihajlović i ravnatelja Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Davida Matthewa Smitha , položio lovorov vijenac ispred Teslinog spomenika na križanju Tesline i Preradovićeve ulice.

“Sretni smo i ponosni što danas obilježavamo rođendan Nikole Tesle – kozmopolita, vizionara, znanstvenika koji je svojim izumima zadužio svijet i na tome mu veliko hvala. Njegova rečenica da se ponosi hrvatskom domovinom je poruka svim građanima ove zemlje, da se ponose svojom zemljom Hrvatskom ma odakle došli i kojeg roda bili”, istaknuo je gradonačelnik Bandić.

Obilježavanje godišnjice rođenja započelo je sinoć projekcijom lika Nikole Tesle na fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice. Kako je najavila predsjednica Udruge Dragica Mihajlović, večeras će se u Hotelu Esplanade održati dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla – Genija za budućnost. U okviru svečanog programa održat će se dva okrugla stola Inspirirani Teslom o ulozi znanosti i gospodarstva u zaštiti okoliša. Nakon svečanog dodjela nagrada, na Trgu kralja Tomislava s početkom u 21 sat održat će se koncert José Curea u čast Nikoli Tesli, a u organizaciji Grada Zagreba.

Zadnjeg dana manifestacije, u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Komori Zagreb održava se konferencija „Tesla u Zagrebu“ o održivom gospodarenju otpadom i značaju zaštite okoliša u Republici Hrvatskoj. Istoga dana u Tehničkom muzeju Nikola Tesla otvara se izložba Teslin svjetski sustav u organizaciji Muzeja nauke i tehnike iz Beograda i zagrebačkog tehničkog muzeja.

Manifestacija se održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Grada Zagreba, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Turističke zajednice Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb.

O događanjima Dana Nikole Tesle, ali i o zanimljivoj izložbi koja će se otvoriti u Tehničkom muzeju u emisiji Dobro jutro, Hrvatska na HRT-u govorile su predsjednica Udruge ‘Nikola Tesla – Genij za budućnost’ mag. ing. Dragica Mihajlović i Zorica Civrić Flores, autorica izložbe ‘Teslin Svjetski sistem’.
Foto/Božidar Bebek
Foto galerija:

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI