OBILAZAK STRATEŠKIH PARTNERA? Biden, Harris i Blinken uskoro putuju u Europu

OBILAZAK STRATEŠKIH PARTNERA? Biden, Harris i Blinken uskoro putuju u Europu

Dužnosnici Bijele kuće vode rasprave o tome da američki predsjednik Joe Biden uskoro otputuje u Europu usred ruske invazije na Ukrajinu, prema više izvora upoznatih s planiranjem.

Putovanje bi uslijedilo nakon posjeta nekoliko vrhunskih pomoćnika, uključujući potpredsjednicu SAD-a Kamalu Harris i američkog državnog tajnika Antonija Blinkena.

Bijela kuća istražuje potencijalnu stanicu u Poljskoj, kao i na drugim mjestima u Europi, kaže osoba upoznata s planiranjem.

Nijedan izlet nije dovršen niti najavljen. Ako se putovanje ipak dogodi, to bi bio jedan od najposjećenijih posjeta američkog predsjednika Europi u posljednjih nekoliko desetljeća. NBC News prvi je izvijestio o raspravama o mogućem putovanju.

Rusija je u nedjelju proširila svoju ofenzivu na zapadnu Ukrajinu, ispalivši projektile u blizini grada Lavova i pogodivši veliku vojnu bazu blizu poljske granice i navodno ubivši desetke ljudi. Poljska je saveznica u NATO-u, a vojna baza održala je zajedničke vježbe s NATO-om i zapadnim vojnim osobljem.

Harris je prošlog tjedna posjetila Poljsku i pokušla ojačati jedinstvo Zapada suočenog s ruskom agresijom. Ovo je putovanje bilo drugi put u mjesec dana da je Harris poslana u Europu jer Bidenova administracija nastoji prikupiti međunarodnu potporu iza svojih napora da kazni Rusiju za njezin rat protiv Ukrajine.

Američka potpredsjednica je imala zadatak izgladiti očiti prekid veze između SAD-a i Poljske oko pružanja Ukrajini borbenih zrakoplova. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zalagao se za više zrakoplova usred invazije, a Poljska je iznenadila Sjedinjene Države s prijedlogom da naciji dostavi svoje borbene zrakoplove iz sovjetske ere. Pentagon je odbacio plan Poljske.

Nakon sastanka s poljskim predsjednikom, Harris je na tiskovnoj konferenciji zajedno sa stranim čelnikom rekla da su dvije nacije “ujedinjene u onome što smo učinili i da su spremni pomoći Ukrajini i narodu Ukrajine”.

Kako se borbe u Ukrajini pojačavaju, a invazija traje već treći tjedan, civili su uhvaćeni u unakrsnoj vatri. U ukrajinskom glavnom gradu Kijevu došlo je do jakih eksplozija, a vlasti su izvijestile da je najmanje jedna osoba poginula, a više ljudi ozlijeđeno nakon granatiranja stambene zgrade u predgrađu Kijeva u ponedjeljak.

Više od 2,5 milijuna ukrajinskih izbjeglica bilo je prisiljeno pobjeći u posljednja dva tjedna usred ruske invazije, prema Ujedinjenim narodima.

Zelenski je tijekom njihovog posljednjeg telefonskog poziva pritisnuo Bidena za dodatne sankcije kako bi dodatno stisnuo Rusiju.

Ukrajinski predsjednik zatražio je od Bidena da pojača napore kako bi odsjekao Rusiju od međunarodne trgovine i nastavio ciljati rusku elitu.

Zelenski bi trebao održati virtualno obraćanje Kongresu u srijedu. Očekuje se da će ukrajinski čelnik obnoviti svoje pozive Sjedinjenim Državama da njegovoj zemlji pošalju dodatnu pomoć, a također je pozvao SAD i NATO da pomognu uspostaviti zonu zabrane letova iznad Ukrajine. Državni tajnik Antony Blinken i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekli su da takav potez nije realan i da bi mogao dovesti do izravnog sukoba između Rusije i NATO-a.

SAD i njihovi saveznici posljednjih su tjedana poduzeli širok raspon akcija s ciljem kažnjavanja Moskve za invaziju, uključujući nove oštre sankcije i kontrolu izvoza s ciljem nametanja velikih troškova ruskom gospodarstvu.

Biden je u petak pozvao na obustavu normalnih trgovinskih odnosa s Rusijom jer SAD i njezini saveznici žele pojačati ekonomski pritisak na Rusiju kao odmazdu za naciju koja je pokrenula ničim izazvan napad na Ukrajinu. Predsjednik je rekao da će čelnici G7 također nastojati uskratiti Rusiji mogućnost zaduživanja od Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Izvor/ CNN/ Foto: Press The White House

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI