Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) kao stup sigurnosti u BiH

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) kao stup sigurnosti u BiH

Imenovanje direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH podijelilo je stavove u vladajućoj koaliciji na državnom nivou. SNSD se, u isto vrijeme dok od SDA traži bezuslovni pristanak na imenovanje Darka Ćuluma za direktora SIPA-e, buni protiv zahtjeva ministara iz reda bošnjačkog naroda da Osman Mehmedagić ponovo bude izabran za direktora OSA-e. SNSD u proteklom periodu nije iznio nijednu valjanu kritiku na račun operativnog rada OSA-e, agencije koja predstavlja najvažniju kariku u borbi BiH protiv unutrašnjih i vanjskih neprijatelja. Šta više, ova agencija je u svom radu dobila i pismene pohvale američke agencije FBI-a zbog lociranja i hapšenja jednog od najtraženijih terorista s američke liste Mirsada Kandića.

SDA insistira na paralelnom imenovanju direktora SIPA-e i OSA-e upravo iz straha da bi SNSD, ukoliko se prvo Ćulum imenuje za direktora SIPA-e, mogao odbiti imenovanje Mehmedagića za direktora OSA-e. Uzrok ovog nepovjerenja je izjava aktuelnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca iz jula 2019. godine kada je otvoreno rekao kako “Mehmedagić zasigurno neće imati podršku SNSD-a prilikom izbora novog direktora OSA-e”.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i ministar odbrane BiH Sifet Podžić zauzeli su jedinstven stav u državnoj vladi – nema imenovanja Darka Ćuluma za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) sve dok se ne imenuje Osman Mehmedagić za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, piše Klix.ba

Podsjećanja radi, OSA-a je zajedno sa slovenačkim službama uspješno provela akciju koja se odnosi na slučaj braće Duraković, zajedno s više službi Zapadne Evrope sprovodila akcije koje su dovele do hapšenja terosiste Adisa Abaza u Drezdenu te u saradnji sa zemljama regije Austrije, Zapadne Evrope i Sjeverne Amerike riješila desetine dezinformacija o planiranim terorističkim napadima u koje su navodno bili uključeni bh. državljani.

Što se tiče operativnog rada, OSA se pokazala i kao subjekt sposoban da se nosi s novim izazovima poput migrantske krize. Ova agencija izdvojila je nekoliko migranata za koje su postojale indicije da su bili povezani s terorizmom u Afganistanu te provjerama utvrdila da povezanost ipak ne postoji.

Mediji su izvještavali i o brojnom destruktivnom djelovanju obavještajnih službi drugih zemalja po BiH, a što je uspješno spriječila OSA. Ova agencija aktivno je bila uključena i u povratak bh. državljana s ratišta u Siriji i Iraku. Kompletna akcija povratka provedena je bez ijednog incidenta, isto kao i akcija prihvata i nadzora osoba deportovanih u BiH iz Gvantanama.

Velika Britanija, Njemačka, Austrija, Slovenija, Danska i Francuska samo su neke od zemalja koje su u protekle četiri godine pohvalile rad OSA-e, a koja je u ovom vremenskom periodu sklopila partnerstva s tri puta više stranih partnerskih službi. OSA, agencija koja je stub bh. sigurnosti, pored toga tajno prikuplja obavještajne podatke, pruža podršku policijskim agencijama i tužilaštvima na svim nivoima vlasti, vrši obuke mnogih policijskih agencija te sarađuje s akademskom zajednicom.

Blokiranjem izbora direktora OSA-e trenutno gubi samo SNSD. Naime, Osman Mehmedagić može bez ograničenja ostati na čelu OSA-e u takozvanom tehničkom mandatu s obzirom na to da mu bez bošnjačkih ministara u Vijeću ministara BiH nije moguće konstatovati istek mandata.

Isto tako, bez ruku bošnjačkih ministara nije moguće imenovati novog direktora SIPA-e, što znači da će, sve dok se ne postigne kompromis, poslove direktora SIPA-e vršiti kadar HDZ-a iako je ova pozicija pripala strankama iz RS-a.

Izvor/ Klix.ba/ Foto: OSA-OBA/BiH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI