Tko smješta direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osmanu Mehmedagiću?

Tko smješta direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osmanu Mehmedagiću?

Ljeto u Bosni i Hercegovini je samo po sebi vruće a dodatnu vrelinu donosi i sukob u rukovodstvu obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). Bolje rečeno u sukobu su se našli glavni inspektor Damir Bevanda i direktor te zamjenik direktora te Agencije. Kao što je to i uobičajeno svaka strana uzima sebi pravo na istinu mada je ona uvijek negdje na sredini.

No, prvo da vidimo tko je Bevanda, osim što je sin Zdravka Bevande poslovnog partnera Dragana Čovića, dugovječnog čelnika bosansko hercegovačkog HDZ-a i čovjeka koji je mostarskom Aluminiju zadnji okrenuo ključ zatvarajući mu vrata. Upravo taj Bevanda uporno inzistira na pristupu bazi podataka i aktivnostima OSA-e koje nisu vezane za opis njegovog posla u toj Agenciji.

Očito je da glavni Čovićev inspektor pokušava preuzeti kontrolu. Glavni inspektor, prema odredbama Pravilnika, ima zadatak analizirati aktivnosti  OSA-e kako bi osigurao da se one provode u skladu s važećim zakonima i propisima. Bevanda je da bude zanimljivije u svojim istraživanjima kontaktirao i osobe koje nisu službenici OSA-e pa se sumnja da je vršio i pritisak na te osobe zloupotrebivši svoju funkciju vjerojatno po političkom nalogu struktura koje su ga imenovale na tu funkciju. Tako se po tko zna koji puta ponavlja ono, mi smo tebi dali sad ti daj nama.

Simptomatično je da se usporedno s tim vrši pritisak na ravnatelja OSA-e Osmana Mehmedagića i to na prokušani način. Za sada mu se nastoji osporiti diploma pa je tako inspekcija utvrdila kako ju je on navodno nezakonito stekao na jednom privatnom fakultetu. Iz OSA-e su stali na stranu svog ravnatelja navodeći pritom kako je riječ o političkoj uroti. U Agenciji tvrde – Mehmedagić je nekome stao na žulj otkrivajuči organizirani kriminal a onima koji lansiraju takve tvrdnje cilj je maknuti Mehmedagića.

Puno je sličnosti između priče o Bevandi i Mehmedagiću. Jedan bi valjda prikrio a drugi otkrio organizirani kriminal. A da ga ima, ima ga. Posljednji slučaj mostarskog Aluminija nedvojbeno govori u prilog tvrdnje kako je tu bilo mnogih financijskih malverzacija te Čović i nije nevinašce kojeg bi nepravedno optužili. U prilog tome govori i njegov imetak za koji bi bilo zanimljivo čuti na koji je način stečen. Možda baš Bevandu zanima koliko se došlo naprijed u istragama tog a i drugih slučajeva. A najbolji put da se to postigne je i ocrniti šefa OSA-e Mehmedagića i osporiti mu diplomu. Jer organizirani kriminal ima načina da pobjedi pravdu, a tako je do sada uvijek bilo. Ako se bar nešto korijenito ne promjeni.

Autor/ Totalno.hr/ Foto/OSA BiH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI