TKO U IME AMERIČKIH OBAVJEŠTAJNIH SLUŽBI PLASIRA LAŽNE VIJESTI? Trump: koronavirus potječe iz kineskog laboratorija; “Da, da, imam dokaze. Ne mogu vam to reći. Nije mi dopušteno da vam to kažem“

TKO U IME AMERIČKIH OBAVJEŠTAJNIH SLUŽBI PLASIRA LAŽNE VIJESTI? Trump: koronavirus potječe iz kineskog laboratorija; “Da, da, imam dokaze. Ne mogu vam to reći. Nije mi dopušteno da vam to kažem“

Američki predsjednik Donald J. Trump u četvrtak je rekao da je uvjeren da koronavirus možda potječe iz kineskog laboratorija za virologiju, no odbio je dati dokaze zbog istrage i sigurnosti službi, pojačavajući tako napetosti s Pekingom zbog pitanja porijekla smrtonosne bolesti. Trump nije ublažavao odgovor na pitanje posjeduje li dokaze koji su mu dali „visok stupanj uvjerenosti“ da virus potječe iz Instituta za virologiju u Wuhanu. „Da, da, imam. Ne mogu vam to reći. Nije mi dopušteno da vam to kažem“, rekao je Trump.

Američki predsjednik Trump posljednjih je tjedana zbog pandemije pokazao sve veću frustraciju Kinom. Pandemija je u SAD-u odnijela desetke tisuća života, potaknula je usporavanje gospodarstva te zaprijetila Trumpovim šansama da bude ponovno izabran na izborima u studenom. Trump je i ranije govorio kako njegova administracija pokušava utvrdili potječe li koronavirus iz laboratorija u Wuhanu, nakon medijskih objava da je možda umjetno sintetiziran u kineskom laboratoriju. Epidemija koronavirusa doprinijela je produbljivanju raskola između SAD-a i Kine, s Pekingom koji je sugerirao da je američka vojska donijela koronavirus u Kinu, dok je Trump rekao da Kina nije uspjela pravovremeno i transparentno upozoriti svijet na rizik od koronavirusa. Trump je odbio reći drži li kineskog predsjednika Xi Jingpina odgovornim za ono što on smatra dezinformacijom o nastanku koronavirusa. Nova pojava medijskih dezinformacija i napada na administraciju američkog predsjednika Trumpa je upravo plasirana “FakeNews” da su Američke obavještajne službe priopćile i zaključile da novi koronavirus nije stvorio čovjek, niti je genetski modificiran. “Obavještajna zajednica neprekidno pruža veliku potporu političkim čelnicima i svima koji se bore s virusom, uzročnikom bolesti covid-19 koji potječe iz Kine”, ističe Nacionalna obavještajna uprava (DNI) u priopćenju. “Obavještajne službe se pridružuju širokom konsenzusu znanstvene zajednice i slažu se da koronavirus nije stvorio čovjek, niti je genetski modificiran”, dodaje se u priopćenju. “Obavještajna zajednica će i dalje pomno analizirati informacije i obavještajne podatke koji se budu pojavili kako bi utvrdila je li epidemija počela kontaktom sa zaraženim životinjama ili je posljedica incidenta u laboratoriju u Wuhanu”, kineskom gradu odakle se pandemija počela širiti, zaključuje se u priopćenju. Ova izjava američkih obavještajaca za javnost dolazi pošto predsjednik Donald J. Trump nije isključio mogućnost da od Pekinga zatraži odštetu za epidemiju koronavirusa.

Trump je naredio američkim obavještajnim službama da otkriju podrijetlo virusa za koji se isprva smatralo da se pojavio na tržnici u Wuhanu a poslije su iskazane sumnje u istraživački laboratorij u tom gradu. “Nezadovoljni smo Kinom”, bolest se “mogla zaustaviti na početku pa se ne bi proširila po cijelom svijetu”, rekao je nedavno američki predsjednik na tiskovnoj konferenciji.

“Ima više načina da zatražimo njezinu odgovornost, vodimo veoma ozbiljnu istragu” o tome, dodao je američki predsjednik Donald J. Trump.

Iz pouzdanih izvora doznajemo, reakcija američke obavještajne agencije CIA koja tvrdi da je koronavirus nastao u laboratoriju u “Wuhanu” , te demantiraju vijesti plasirane u medijski prostor u ime američke obavještajne zajednice (DNI). Ovdje je očito i vidljivo da se vodi Specijalni rat protiv američkog predsjednika Donalda J. Trumpa, jer sve više plasiranih vijesti protiv njegove administracije dolaze iz Kine a vidljivo je i iz samog srca Europe.

Autor/ Totalno.hr/ Foto: The White House/ Photograph: Mandel Ngan/AFP/Getty Images

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI