O OBNOVI Vanđelić opalio šljagu vladajućima: “Nisam siguran da postoji interes da sve bude transparentno”

O OBNOVI Vanđelić opalio šljagu vladajućima: “Nisam siguran da postoji interes da sve bude transparentno”

Bivši šef Fonda za obnovu Damir Vanđelić za N1 televiziju komentirao je proces obnove rekavši da je zastoj u izdavanju odluka u Ministarstvu te da nije siguran da postoji interes da sve bude transparentno.

Kako sada gleda na proces obnove, Vanđelić kaže da prema objavama koje dolaze iz Fonda za Zagreb i Krapinsko-zagorsku županiju vidi da je još uvijek tek svaki osmi zahtjev obrađen u Ministarstvu te da se treba podsjetiti da je Ministarstvo to koje zaprima zahtjeve i priprema u odluke.

Fond za obnovu i Središnji državni ured su samo provedbena tijela. To znači da sedam od osam ljudi nije dobilo nikakav akt. Tek 10 od 141 građana dobilo je akt što se tiče zamjenskih kuća. Veliki je zastoj u izdavanju odluka u Ministarstvu. Ne možete pokrenuti nabavu ako nemate odluke.”

Kaže da prostora za korupciju uvijek ima. “Kad gledate što se moglo napraviti prije, ova izmjena pravilnika o nabavi neće dobrinijeti znatno uštedi vremena. Prošle su skoro već dvije godine od zagrebačkog potresa. Da ste išli po javnoj nabavi nakon godine dana ste trebali imati izgrađene prve stotine kuća. Prema tome, sam zakonski okvir nije tolika prepreka, on usporava. Problem je u organiziranosti ukupnog sistema”, rekao je.

“Nisam siguran da postoji ineters da sve bude transparentno”

Ministar Horvat na dan gradnje prve kuće na Baniji nije znao da se ona gradi.

“Zakon o obnovi je u prvoj verziji pa tako i danas imao obavezu da se napravi digitalni sustav e-obnove, u kojem su trebali biti svi provoditelji obnove i koordinacijsko tijelo – Ministarstvo. Takav softverski sustav danas ne postoji. Horvat vjerojatno dobiva u excellu ili wordu na tjednoj bazi i netko to unosi ručno. Elektronički digitalni sustav e-obnove davno je trebao biti završen. Da je to napravljeno svaki građanin bi mogao vidjeti status svog predmeta. Takvo nešto smo mi u Fondu napravili sa svojim zaposlenicima i digitalno možete pratiti svoje predmete. Kad napravimo ugovor za vašu zgradu, možete ga vidjeti na internetu. Ali, država nije napravila sustav e-obnove”, govori Damir Vanđelić.

Smatra da postoji prostor da se digitalizacijom stvari naprave boljima. “To se ne radi nigdje u državi pa nije ni čudno da se to ne radi u Ministarstvu. Kad to napravite sve postane digitalno zapisano i tranparentno. Nisam siguran da u ovom trenutku posotoji interes za takvo nešto. Stvar je motiva, a nakon toga resursa”, komentirao je Vanđelić.

“Realna cijena kvalitetne zamjenske kuće je 1100 eura po m2”

Vidi li pokušaj korupcije ili zadovoljavanje partikularnih interesa, odgovara: “Evidentno je da možda imamo problem u tom smjeru, a to je kretanje cijena. Ako je cijena uklanjana bitno niža u Zagrebu nego na Baniji, treba usporediti te ugovore. Isto vrijedi i za nekonstrukcijsku obnovu – treba vidjeti zašto su troškovi jeftinije u Zagrebu nego na Baniji.

Milijarde trebamo pažljivije trošiti. Zamjenska kuća bila je po procjeni Ministarstva i fakulteta 743 eura po metru kvadratnom, treba vidjeti koliko je sad i zašto je to tako… Realna tržišna cijena vrlo kvalitetne izgradnje zamjenske kuće je oko 1100 eura bez PDV-a po metru kvadratnome.”

Što se tiče ekspresne obnove zgrade u Jurišićevoj u kojoj stanuje predstojnik ureda premijera Frka-Petešić, Vanđelić smatra kako je na konkretnoj zgradi bila ključna samoinicijativa građana, a država se samo ukrcala na brod i podržala inicijativu građana.

“Država svoje zgrade sporo obnavlja”, dodao je bivši šef Fonda za obnovu, prenosi N1.

Vanđelić o obnovi: Tek svaki osmi upit dobio ikakav odgovor države

Foto: Screenshot/ Izvor/ N1

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI