Nuklearna Bjelorusija? Što referendum znači za ostatak svijeta

Nuklearna Bjelorusija? Što referendum znači za ostatak svijeta

U nedjelju je bliski saveznik Rusije Bjelorusija održala referendum, čiji rezultat – u teoriji – otvara vrata bivšoj sovjetskoj republici da ugosti nuklearno oružje.

Raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine na karti su se osim Rusije pojavile i nove neovisne države s nuklearnim oružjem stacioniranim na njihovom teritoriju: Bjelorusija, Ukrajina i Kazahstan.

Perspektiva tri nove zemlje naoružane nuklearnim oružjem uznemirila je svjetske čelnike, a potpisivanjem Budimpeštanskog memoranduma 1994. godine tri su pristale odustati od svojih nuklearnih arsenala u zamjenu za sigurnosna jamstva.

Glasovanje na referendumu za usvajanje novog ustava omogućuje Bjelorusiji da izgubi svoj nenuklearni status. Ali znači li to da može nabaviti nuklearno oružje? Uostalom, zemlja nema oružni kompleks za projektiranje, izgradnju ili testiranje nuklearnog oružja.

Čini se da bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko nagovještava nešto drugo: postavljanje ruskih bojevih glava na bjelorusko tlo.

Obraćajući se novinarima na biračkom mjestu u Minsku u nedjelju, Lukašenko je rekao da može tražiti od svog ruskog kolege Vladimira Putina da “vrati nuklearno oružje” od kojeg je Bjelorusija službeno odustala kada je njegova zemlja potpisala Budimpeštanski memorandum.

“Ako Amerika, ili vi Francuska, dvije nuklearne sile, počnete prebacivati ​​nuklearno oružje u Poljsku ili Litvu, na naše granice… Otići ću kod Putina da mi vrati nuklearno oružje koje ja, bez ikakvih posebnih uvjeta, dao im”, rekao je Lukašenko.

Poljska i Litva ne posjeduju nuklearno oružje.

Nejasno je kakve bi planove Rusija mogla imati u praksi. No, vrijedno je napomenuti da je, nekoliko dana prije nego što je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu, Lukašenko sjedio u situacionom centru Kremlja s Putinom kako bi promatrao nuklearne vježbe, promatrajući lansiranje serije projektila na različitim poligonima.

Postoji nekoliko slojeva ironije u nuklearnoj retorici o Bjelorusiji. Iznoseći svoj argument za invaziju na Ukrajinu, Putin je iznio neutemeljene tvrdnje o navodnim ukrajinskim težnjama za nabavkom nuklearnog oružja, nešto što je čelnik Kremlja označio kao egzistencijalnu prijetnju.

I vrijedno je prisjetiti se da se Ukrajina odrekla vlastitih nuklearnih zaliha u zamjenu za sigurnosna jamstva za svoj teritorijalni integritet od nekoliko zemalja – uključujući Rusiju – koje je Putin sada razbio.

Izvor/ CNN/ Foto: Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI