NACIONALNI STOŽER: Šest umrlih, devet novozaraženih koronavirusom; Splitsko-dalmatinska županija prva po broju oboljelih

NACIONALNI STOŽER: Šest umrlih, devet novozaraženih koronavirusom; Splitsko-dalmatinska županija prva po broju oboljelih

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je šest osoba umrlo uslijed zaraze koronavirusom, a zaraza je potvrđena kod devet novih osoba, pa je sada ukupno zaraženo njih 2085, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“U proteklom 24-satnom razdoblju imamo devet novodijagnosticiranih bolesnika s Covidom-19, što daje ukupan broj od 2085 bolesnika”, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš.

U Splitu preminulo pet osoba, u Koprivnici jedna

Prosječna dob zaraženih je 51,25 godina, ženskih osoba je 45,9 posto, a muških 54,1 posto.

U Splitu je preminulo pet ženskih osoba – 1924., 1927., 1948. godište i dvije 1942. godište. U Koprivnici je umrla ženska osoba 1931. godište.

Tri umrle osobe bile su na respiratoru, rekao je Beroš. Ukupno je u Hrvatskoj umrlo 75 osoba zaraženih covidom-19.

Prosječna dob umrlih je 79,2 godina, muških je 45 posto, a ženskih 55 posto.

Na respiratoru je 17 bolesnika. Testirano je ukupno 36.917 osoba, među kojima njih 696 u protekla 24 sata, a postotak pozitivnih je 5,65 posto.

Hospitalizirano je 248 osoba, 13 manje u odnosu na jučer, a oporavljenih je 588, 29 više nego jučer. Oporavljenih kod kuće je 833.

Capak: Splitsko-dalmatinska županija prva po broju oboljelih

Od početka epidemije u Hrvatskoj je ukupno izliječena 1421 osoba.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izvijestio je da su svi novi pozitivni slučajevi s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Među njima su i dvije medicinske sestre, koje su testirane prije povratka na posao pa njihovo oboljenje neće utjecati na funkcioniranje bolnice u Splitu.

“Splitsko-dalmatinska županija s 488 oboljelih izbila je na prvo mjesto, a prva sljedeća županija je Grad Zagreb sa 466 oboljelih. Međutim, u usporedbi s drugim zemljama u našem okruženju i u Europi, to je još uvijek mala incidencija”, rekao je Capak.

On ne smatra da postoji problem u Splitsko-dalmatinskoj županiji jer je epidemiološka situacija pod kontrolom, poznati su izvori zaraze i kontakti oboljelih.

Splitsko Državno odvjetništvo otvorilo istragu u Domu za starije

Ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica socijalne politike Vesna Bedeković predstavili su objedinjeno izvješće inspekcija svojih ministarstava u Domu za starije i nemoćne u Splitu, po kojem nije bilo propusta u postupanju zdravstvenih djelatnika, a radnici i korisnici doma pridržavali su se epidemioloških uputa.

No, dodao je Beroš, obaviješteni su da se temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva u Splitu izuzima određena dokumentacija te se vode izvidi i postupanja u samom domu.

Na novinarsko pitanje kako je moguće da su korisnici doma deset dana imali temperaturu i da je odjednom 50 korisnika i djelatnika postalo pozitivno na virus, Bedeković je odgovorila kao je nadzorom utvrđeno da nije bilo propusta u postupanju osoblja doma.

Capak je dodatno pojasnio da je riječ o ustanovi gdje su smješteni brojni teško bolesni nepokretni korisnici, kod kojih se temperatura kao simptom pojavljuje vrlo često. Sama provjera katetera je vrlo često uzrok povišene temperature.

“Sve ih je pregledala liječnica koja tamo radi i dodijeljena im je terapija, većina njih dobila je antibiotik, što znači da su bili pregledani i da im je bila pružena zdravstvena skrb”, rekao je Capak poruvši kako je “lako biti general poslije bitke”.

Beroš je objasnio da štićenici splitskog doma nisu testirani na Covid -19 jer nisu imali značajnije respiratorne probleme, a njihova temperatura bila je uzrokovana urinarnim infekcijama.

U domove za starije primaju se samo korisnici s rješenjima za žurni smještaj

Bedeković i Capak istaknuli su da se u domove za starije trenutno primaju samo novi korisnici s rješenjem centra za socijalnu skrb o potrebi žurnog smještaja te da ih se sve prethodno testira. Ta se odluka odnosi i na privatne domove.

Upitan za popuštanje restriktivnih mjera na granici, voditelj Stožera Davor Božinović kazao je da se na razini EU razgovara o putovanjima unutar Unije, ali i prema trećim zemljama.

“U sljedećim danima Europska komisija će izaći s promišljanjima kako se vratiti u normalu, no to ovisi i o nacionalnim odlukama jer su podignute i granice unutar schengenskog prostora. Cijeli taj posao postaje dio koherentnih napora unutar Unije”, rekao je Božinović.

Capak je na pitanje o popuštanju restriktivnih mjera u rekreativnom sportu odgovorio da se to očekuje u sljedećoj fazi popuštanja epidemioloških mjera. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI