Novogodišnja čestitka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

Novogodišnja čestitka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je građanima Hrvatske u domovini i iseljeništvu novogodišnju čestitku, u kojoj je podsjetio na mjere koje je Vlada donijela u protekloj godini i najavio nastavak strukturnih reformi, napora za demografsku obnovu Hrvatske te za jačanje povjerenja građana u neovisnost i učinkovitost institucija.

U čestitci upućenoj Hrvaticama i Hrvatima, sugrađanima u domovini i iseljeništvu Plenković navodi da je Vlada u protekloj godini poduzela brojne promjene koje su pridonijele podizanju životnog standarda. Značajno je smanjila poreze, što je dovelo do povećanja zaposlenosti, plaća, potrošnje i rasta gospodarstva, a nove snižene stope PDV-a na namirnice i proizvode, koji čine velik dio potrošačke košarice, povećat će kupovnu moć hrvatskim obiteljima, ističe premijer.

“Želimo da svi hrvatski ljudi žive dostojanstveno i zato se zalažemo za veću društvenu solidarnost. Povećali smo minimalnu plaću na 3000 kuna neto, a mirovine za 6 posto. Paketom mjera deblokirali smo preko 50 tisuća blokiranih sugrađana. Budućnost Hrvatske su naši mladi. Stoga ulažemo u obrazovanje i povećavamo broj stipendija. Kurikularnom reformom želimo mladima pružiti kvalitetno obrazovanje koje će im omogućiti da se lakše zaposle. Nakon višegodišnjeg pada nataliteta, ohrabreni smo podacima da je u prvih deset mjeseci 2018. rođeno 351 dijete više nego prošle godine. Proširujemo krug mjera koje poduzimamo za demografsku obnovu Hrvatske, kao i za povratak naših iseljenika. Usto gradimo i obnavljamo preko 500 vrtića diljem zemlje,” stoji u premijerovoj poruci.

Svjesni da su na nekim područjima rezultati bolji, dok je negdje potrebno uložiti više napora, nastavit ćemo provoditi strukturne reforme, odgovorno voditi javne financije i poticati investicije, najavljuje premijer i ističe da Vlada želi u 2019. Hrvatskoj vratiti investicijski kreditni rejting jer bi to dalo novi zamah gospodarstvu i dovelo do smanjenja kamatnih stopa.

Isitče i da nastoji svim dijelovima domovine dati jednake prilike, da zato ulaže više u manje razvijene krajeve i da na tome radi u partnerstvu sa županijama, gradovima i općinama, kako bi što bolje iskoristili europska sredstva koja su Hrvatskoj na raspolaganju.

“U godini pred nama posebnu pažnju posvetit ćemo jačanju povjerenja građana u neovisnost i učinkovitost institucija. Na taj način osnažit ćemo osjećaj pravednosti i optimizma u društvu,” poručuje premijer.

Dodaje da će se intenzivno pripremati za preuzimanje predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2020. kao i za što skoriji ulazak u šengenski prostor, a potom i u europodručje.

“Zajedno nastavimo graditi bolju i prosperitetniju Hrvatsku. Želim vam svako dobro i puno zdravlja, uspjeha i sreće u 2019. godini,” stoji u čestitci koju je premijer Plenković uputio građanima u svoje ime i u ime Vlade RH. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI