Sažetak: Jedan novooboljeli, od 18. svibnja redovan javno linijski pomorski prijevoz

Sažetak: Jedan novooboljeli, od 18. svibnja redovan javno linijski pomorski prijevoz

Samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je u Hrvatskoj u protekla 24 sata, dok je umrla jedna osoba, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite, a od 18. svibnja kreće se s redovitim javnim prijevozom u linijskom pomorskom prometu.

U Hrvatskoj je dosad zabilježeno ukupno 2222 oboljelih od Covida-19.

Novooboljela osoba je kontakt osobe koja radi u koprivničkom Domu za starije osobe. Ukupno se dosad oporavilo 1869 bolesnika.

Ukupno je testirano 51.568 uzoraka, 1228 u zadnja 24 sata, a postotak pozitivnih je 4,31 posto.

Od jučer je u KBC-u Split umrla žena rođena 1923. godine, koja je bila štićenica Doma za starije i nemoćne u Makarskoj. Od početka epidemije ukupno je umrlo 95 osoba.

Na respiratoru je osam oboljelih, a hospitaliziranih je 142, što je četiri manje u odnosu na jučer.

Iz zdravstvenih ustanova je otpušteno 716 osoba, što je pet više u odnosu na četvrtak. Kod kuće je oporavljeno njih 1153, što je 14 više nego dan ranije.

Božinović: 18. svibnja ukidaju se mjere ograničenja za javni pomorski prijevoz

Voditelj Stožera Davor Božinović objavio je da se od 18. svibnja ukidaju mjere ograničenja za javni prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu, čime će se omogućiti uspostavljanje redovitog voznog reda.

Izvijestio je i o stavljanju izvan snage odluke o izvanrednoj brzobrodskoj liniji Oilib-Silba-Premuda-Zadar, koja je bila uvedena zbog opskrbe otoka, te izvanredna teretna linija Zadar-Ancona.

Božinović je najavio i kako će se iduća konferencija za novinare Stožer održati u ponedjeljak u 14 sati, a Stožer će tijekom  vikenda izdavati priopćenja s najnovijim podacima vezanim uz eventualno novi broj oboljelih.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslv Capak objasnio je da o proglašavanju završetka epidemije po novom Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, HZJZ daje prijedlog ministru, a odluku donosi Vlada na prijedlog ministra zdravstva.

Završetak epidemije, kaže, ovisit će o epidemiološkoj procjeni koja se bazira na težini bolesti, opasnosti ponovnog razvoja bolesti u Hrvatskoj te na temelju broja oboljelih.

Capak: Održavanje izbora pitanje za DIP

Pitanje održavanja i organizacije izbora je pitanje za Državo izborno povjerenstvo (DIP) , rekao je Capak dodavši da će, kada od DIP-a do njih dođu pitanja o izborima, epidemiolozi na njih odgovoriti.

Nije želio odgovoriti je li bolje da se parlamentarni izbori održe što prije ili u srpnju, rekavši kako nije na epidemiološkoj struci da govori o tome kada bi bilo bolje ili lošije.

Kada je riječ o pridržavanju epidemioloških mjera u zrakoplovu iz Frankfurta, gdje je bilo dosta zaraženih, Capak je rekao kako je to pitanje za kompaniju, jer su epidemiolozi dali precizne upute koje su prije toga iskomunicirali s prijevoznikom, no HZJZ nije nadzorno tijelo koje kontrolira je li se netko pridržavao uputa ili ne.

Što se tiče povratka ostalih radnika tvrtke “Đuro Đaković” iz Švedske, koji se vraćaju kombijem, Capak je naveo kako je nadležni epidemiolog, koji je dogovarao njihov povratak, iskomunicirao sve što je potrebno te je dogovorena socijalna distanca i zaštitne mjere.

Potvrdio je i da bi štićenici domova za strarije na dijalizi, koji su radi svoje sigurnosti bili privremeno smješteni u bolnice, uskoro mogli biti vraćeni u domove, jer se u bolnicama s Ministarstvom za demografiju traže rješenja za njihov povratak.

Podaci APIS-a pokazali da se najviše prodaje petkom, a ne nedjeljom

Odgovarajući na pitanje o zahtjevu HUP-ove udruge trgovina da se ukine zabrana rada nedjeljom jer će u protivnom morati i otpuštati radnike, te o jednosatnoj pauzi za dezinfekciju, Capak je ponovio kako su prije odluke o neradnoj nedjelji od APIS-a dobili podatak da se najviše prodaje u petak, a ne u nedjelju.

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak rekla je u petak da je pravo na pristup informacijama tijela javne vlasti zajamčeno Ustavom, no, tvrdi,  unatoč tome ministarstva socijalne skrbi i  zdravstva skrivaju izvještaje inspekcija o stanju u splitskom Domu za starije i nemoćne.

Komentirajući potvrdu Državnog odvjetništva da objava izvještaja inspekcija provedenih u splitskom Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici ne bi narušila izvide koji se provode, Puljak u priopćenju navodi kako unatoč tome Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstvo zdravstva od javnosti ‘uporno skrivaju izvještaje inspekcija o stanju u splitskom domu’.

Puljak je ustvrdila i kako ‘obmanjuju javnost lažnim informacijama’ i da je takvo postupanje oličenje netransparentnosti i neodgovornosti. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI