Novi hrvatski europarlamentarac Ladislav Ilčić: Mađari su birali svoju vlast, a ne „crvene i zelene“ u EP-u

Novi hrvatski europarlamentarac Ladislav Ilčić: Mađari su birali svoju vlast, a ne „crvene i zelene“ u EP-u

Novi hrvatski europarlamentarac Ladislav Ilčić poručio je u srijedu kako je zakon kojim se zabranjuju LGBT sadržaji za maloljetnike stvar Mađarske, a ne „crvenih, zelenih ili liberala“ iz Europskog parlamenta.

Ilčić, koji je preuzeo mandat u Europskom parlamentu 1. srpnja od Ruže Tomašić, potpisao je rezoluciju Europskih konzervativaca i reformista (ECR) i zastupnika Fidesza mađarskog premijera Viktora Orbana kojom se ističe da je sporni mađarski zakon ingerencija nacionalne države, a ne Europske unije.

Rezolucijom koju su predložili pučani, socijaldemokrati, zeleni, liberali i ljevica, „najoštrije“ se osuđuje spomenuti zakon.

„Nadležnosti Europske unije su vrlo jasne određene. O takvim stvarima trebaju odlučivati države članice, kao što je u ovom slučaju odlučila Mađarska”, kazao je Ilčić za Hinu.

„Mađarski narod je demokratski na izborima izabrao zastupnike za svoj parlament koji odlučuje o njihovoj sudbini i o toj sudbini ne mogu odlučivati zastupnici crvenih, zelenih ili liberala iz Europskog parlamenta iz nekih drugih država“, dodao je.

Zastupnik ECR-a smatra da zastupnici Europskog parlamenta „rade jedan neprihvatljiv pritisak u suradnji s nevladinim organizacijama kojim žele svoju ideologiju nametnuti Mađarskoj i mađarskom društvu“.

Smatra da su takvi potezi protivni načelu subsidijarnosti, ali i da „liberalne snage, crvene i zelene znaju da to neće proći na Vijeću gdje su predstavnici Mađarske i Poljske”.

Međutim, svojim potezom „ostvaruju jedan neprihvatljiv pritisak kojim žele svoju agendu i ideologiju nametnuti svima“.

Ruža Tomašić u političkoj mirovini

Ilčić je postao zastupnik u Europskom parlamentu, nakon što se 30. lipnja iz političkog života povukla Ruža Tomašić, koja je osvojila 69.989 glasova ili 76, 45 posto ukupnog broja glasova za listu Hrvatskih suverenista na izborima za EP 2019. Ilčić je bio drugi na toj listi s 1770 glasova.

Tomašić je na izborima 2013. i 2014. izabrana u Europski parlament s najviše preferencijalnih glasova na svojoj listi, tada kao članica Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević u koaliciji s HDZ-om.

Konzervativna hrvatska europarlamentarka je već neko vrijeme isticala da će se povući iz političkog života, nakon što odradi posao u Odboru za ribarstvo gdje se zalagala protiv predloženih kvota za izlov male plave ribe u Jadranu.

Ilčić će, kao i Tomašić, biti član Europskih konzervativaca i reformista (ECR). Ta je politička grupacija šesta po snazi u Europskom parlamentu sa 63 zastupnika. Najviše zastupnika u klubu ima vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS), a poznatije članice su i talijanska stranka Fratelli d’ talia, španjolski Vox, Švedski demokrati i češka Građanska demokratska stranka (ODS), dok su do brexita torijevci, odnosno britanski kontervativci, u toj skupini imali istaknutu ulogu.

Ilčić preuzima mjesto Ruže Tomašić u Odboru za ribarstvo, a ističe kako se namjerava uključiti i u Odbor za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE).

„To me jako zanima zbog niskoenergetske gradnje jer jednostavno želim da sve hrvatske obitelji imaju ugodan obiteljski dom i niže režije, a to se može postići uz potporu Europske unije koja ide u tom smjeru“, kazao je. (Hina)

Foto: Facebook/Ladislav Ilčić

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI