NOVA RADNA MJESTA! PREMIJER Plenković: FACC kao globalna kompanija ima dobar osjećaj o ulagačkoj i poslovnoj klimi u Hrvatskoj

NOVA RADNA MJESTA! PREMIJER Plenković: FACC kao globalna kompanija ima dobar osjećaj o ulagačkoj i poslovnoj klimi u Hrvatskoj

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u petak na svečanosti otvorenja tvornice austrijskog FACC-a, tehnološkog partnera globalne zrakoplovne industrije u općini Jakovlje u Zagrebačkoj županiji zahvalivši što je FACC za mjesto investiranja odabrao upravo Hrvatsku.

Riječ je o velikom investicijskom projektu tvrtke FACC Solutions Croatia sa sjedištem u Austriji u većinskom vlasništvu kineske korporacije AVIC (Aviation Industry Corporation of China) u čijoj će se tvornici proizvoditi dijelovi za zrakoplove.

Plenković je istaknuo da je na odabir Hrvatske utjecala politička stabilnost i jasan smjer zemlje prema europodručju i Schengenu, kvaliteta tržišta rada, sposobnost i obrazovanost naših ljudi, a isto tako izvrsna prometna povezanost u Zagrebačkoj županiji, blizina glavnoga grada, zračne luke, autocesta, željeznica i luke Rijeka.

„Sve je to za kompaniju koja ima svoje urede u Kini, Indiji, Sjevernoj Americi, Austriji, Slovačkoj i drugdje jako dobra referenca“, kazao je premijer.

Investicija koja će privlačiti i druge investitore da odaberu Hrvatsku

Dodao je da je siguran da je ovo najava da ćemo do 2025. imati 700 novih radnih mjesta, uz samu vrijednost investicije u iznosu od 15 milijuna eura.

„To je signal da će ova kompanija u austrijskom i kineskom suvlasništvu, dugo ostati ovdje“, nastavio je i pojasnio da je prostor koji je tvrtka FACC Solutions kupila u Jakovlju toliko velik da će sigurno u godinama pred nama doživjeti izgradnju novih hala i postrojenja.

„Tako da će investicija koje su učinili u ove zadnje tri godine, vrlo učinkovito i uz brzo praćenje projekta od strane države, lokalne vlasti i svih nadležnih, a isto tako i olakšicama i poticajima, privlačiti i druge investitore da odaberu Hrvatsku kao destinaciju u kojoj žele realizirati svoj poslovni projekt“, rekao je Plenković.

Zahvalio je svima koji su pridonijeli da se ovaj projekt realizira, a prije svega investitorima što su odabrali Hrvatsku i Zagrebačku županiju.

Direktor FACC-a Machtlinger: Hrvatska će za nas imati vrlo važnu ulogu

„Ovaj novi objekt još je jedna vrlo važna prekretnica u povijesti naše tvrtke. Sada smo na 14 lokacija, a ovo je naša najveća investicija izvan Austrije u povijesti. Dakle, Hrvatska će za nas imati vrlo važnu ulogu“, rekao je direktor FACC-a Robert Machtlinger.

Proslavu je upriličio helikopterski šou legende austrijskog zrakoplovstva Felixa Baumgartnera koji je sletio pred zgradu tvornice s velikim ključem i službeno ju otvorio zajedno s direktorom Machtlingerom, predsjednikom nadzornog odbora Pang Zhengom i hrvatskim predsjednikom Vlade Plenkovićem.

FACC se titulira kao jedna od vodećih svjetskih zrakoplovnih tvrtki koja projektira, razvija i proizvodi napredne lake sustave za zrakoplovnu industriju. Svake sekunde sa zemlje poleti jedan zrakoplov koji sadrži FACC tehnologiju, a kupci su kompanije poput Airbusa, Boeinga i Bombardiera, ističu iz FACC-a. U fiskalnoj godini 2021. FACC je ostvario prihode u iznosu 497,6 milijuna eura, zapošljava oko tri tisuće ljudi iz 41 zemlje na 13 međunarodnih lokacija diljem svijeta. Inače, FACC je u većinskom vlasništvu kineske kompanije AVIC (Aviation Industry Corporation of China), koja se nalazi na ljestvici Fortune 500.

Tvornica u Jakovlju najveća je ‘greenfield’ investicija te kompanije izvan matične Austrije, kao i jedna od najvećih austrijskih ‘greenfield’ investicija u Hrvatskoj uopće.

Izvor: HRT/Hina/ Vlada/ Foto: PRESS VLADA RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI