Direktor njemačkog epidemiološkog instituta: Pandemija koronavirusa bi mogla potrajati i dvije godine

Direktor njemačkog epidemiološkog instituta: Pandemija koronavirusa bi mogla potrajati i dvije godine

Direktor njemačkog epidemiološkog instituta Robert Koch, Lothar Wieler, kazao je u utorak da ne isključuje mogućnost da pandemija koronavirusa potraje i do dvije godine.

“Pandemija bi mogla potrajati dvije godine, a u ekstremnom slučaju bi isto tako dugo mogle potrajati i mjere za građane”, rekao je direktor Instituta Robert Koch Lothar Wieler na konferenciji za medije.

On je, međutim, dodao kako se situacija mora “uvijek iznova” procjenjivati kako bi se donosili zaključci.

Institut Robert Koch, na koji se u donošenju mjera oslanja njemačka savezna vlada, procijenio je u utorak stupanj opasnosti po građanstvo kao “visok”, što je jednu razinu ispod najvišeg stupnja opasnosti. Do sada je stupanj rizika po građanstvo bio ocijenjen kao “umjeren”.

Wieler je objasnio kako je stupanj opasnosti podignut zbog naglog porasta broja zaraženih. “Mi primjećujemo kako i dobro opskrbljene klinike u međuvremenu imaju problema sa smještajem pacijenata”, rekao je Wieler.

On je objasnio kako je u Njemačkoj trenutno oko 6.000 registriranih slučajeva zaraze, a broj umrlih je porastao na 13. No, istodobno je rekao kako je aktualni broj “zasigurno mnogo veći”.

“Trenutno je Europa s 86.000 zaraženih centar pandemije”, rekao je Wieler dodavši kako Institut Robert Koch očekuje da će njemačke bolnice udvostručiti kapacitete intenzivne njege.

Po njegovim riječima, tek će se za dva tjedna moći procijeniti jesu li drastične mjere vezane uz kretanje građana rezultirale usporavanjem širenja koronavirusa. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI