Njemačka kancelarka u novogodišnjem obraćanju pozvala na solidarnost i poštovanje

Njemačka kancelarka u novogodišnjem obraćanju pozvala na solidarnost i poštovanje

BERLIN, 31. prosinca 2017. – Njemačka kancelarka Angela Merkel u novogodišnjem obraćanju pozvala je sugrađane da pokažu solidarnost i poštovanje jedni prema drugima kada se upuste u političke rasprave.

U govoru koji će biti emitiran u nedjelju navečer Merkel je na samom početku progovorila o problemima kohezije u njemačkom društvu. “Već dugo nije bilo takvih razlika u mišljenjima”, kazala je. “Neki čak govore o pukotinama u tkivu našega društva”.

No kao i strah i sumnje, i uspjeh i povjerenje snažan su dio njemačke stvarnosti, poručila je dodajući: “Mene sve to gura naprijed”.

Merkel je kazala kako Nijemci moraju “uvažavati jedni druge i pod tim mislim stvarno uvažavati – biti pažljivi, stvarno slušati i razumjeti”.

Merkel, koja trenutno vodi tehničku vladu dok traju pregovori o formiranju koalicije sa socijaldemokratskim SPD-om, iskoristila je govor kako bi uvjerila Nijemce da želi stabilnu vladu što je moguće prije. Ona je kazala kako je njezina dužnost pružiti političku stabilnost Njemačkoj.

“Svijet nas neće čekati”, upozorila je. Povukla je paralele između njemačke budućnosti i one Europske unije pozivajući 27 članica da se drže zajedno.

“To će biti ključno pitanje idućih nekoliko godina”, kazala je.

Unatoč njezinoj poljuljanoj poziciji na domaćoj političkoj sceni Merkel je iznijela ciljeve za sljedećih 10 do 15 godina koji su uključili zadržavanje postojećih radnih mjesta i stvaranje novih, poticanje digitalizacije i promoviranje jednakosti.

“Stvari će se za Njemačku dobro razvijati samo ako naš napredak bude na svačiju dobrobit i ako poboljša i obogati naše živote”, rekla je poželjevši građanima dobro zdravlje i optimizam u 2018. (HINA)

Foto:EPA/Michele Tantussi

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI