NIŠTA OD REFORME IZBORNOG SUSTAVA: Palmer i Eichhorst sredinom studenoga ponovo dolaze u BiH

NIŠTA OD REFORME IZBORNOG SUSTAVA: Palmer i Eichhorst sredinom studenoga ponovo dolaze u BiH

Dužnosnici američke i europske diplomacije Matthew Palmer i Angelina Eichhorst ponovo će sredinom studenog doputovati u BiH kako bi posredovali u pregovorima o izmjenama izbornog zakona, objavili su u utorak lokalni mediji.

Informaciju su potvrdili neimenovani izvori iz Ministarstva vanjskih poslova BiH samo tri dana nakon što je prošlog tjedna, bez posebnih rezultata, okončan niz sastanaka europskih i američkih posrednika s čelnicima bosanskohercegovačkih političkih stranaka.

Palmer u State Departmentu ima status posebnog izaslanika zaduženog upravo za reformu izbornog sustava u BiH, dok je u ime EU za taj problem zadužena Eichhorst, koja obnaša dužnost ravnateljice europskog odjela Službe za vanjske poslove Unije (EEAS).

Oboje diplomata su na kraju svog prošlotjednog posjeta Sarajevu kazali kako oni samo pomažu u pregovorima, dok je glavna odgovornost za postizanje dogovora na domaćim političarima.

Doznalo se ipak kako su u pregovore od sada uključeni i pravni stručnjaci Venecijanske komisije Vijeća Europe, s ciljem da se nađe rješenje koje bi značilo provedbu svih pet presuda Europskog suda za ljudska prava, odnosno uklanjanje postojećih diskriminacija u izbornom procesu temeljenih na etničkoj pripadnosti ili mjestu boravka kandidata za različite dužnosti.

Prema krajnje šturim informacijama koje su procurile nakon prošlotjednih pregovora i to isključivo od predstavnika oporbenih stranaka, može se naslutiti kako je predložen model po kojemu bi se brisali etnički prefiksi uz članove Predsjedništva BiH, a za potrebe biranja dva člana državnog vrha iz Federacije BiH uspostavile bi se dvije ad hoc izborne jedinice.

Čelnici vladajućih stranaka Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik do sada nisu iznosili nikakve potankosti o sadržaju prijedloga koji su na stolu, a sam Palmer je pojasnio kako im je sugerirano da to i ne čine da bi se pregovori mogli nesmetano nastaviti bez pritiska javnosti.

Idući opći izbori u BiH planirani su za listopad 2022. godine, a predsjednik HDZ BiH Čović naznačio je kako bi ih najveća hrvatska stranka mogla bojkotirati ne izmijeni li se prije toga izvorni zakon, odnosno ukoliko se Hrvatima ne zajamči da će sami moći birati svog člana Predsjedništva BiH i zastupnike u domovima naroda državnog i entitetskog parlamenta. (Hina)

Foto: Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI