NIŠTA OD HRVATSKIH MILIJARDI? Plenković ne isključuje mogućnost da maratonski samit u Bruxellesu ne urodi plodom

NIŠTA OD HRVATSKIH MILIJARDI? Plenković ne isključuje mogućnost da maratonski samit u Bruxellesu ne urodi plodom

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako od “štedljivih zemalja” očekuje kompromis o europskom proračunu i planu za oporavak, no ne isključuje mogućnost da maratonski samit u Bruxellesu ne urodi plodom.

“Nadamo se da će skupina štedljivih zemalja, koje imaju problem s ukupnim iznosom paketa pronaći način da dođemo do kompromisa i da se pronađe rješenje za pitanje upravljanja Instrumetnom EU sljedeće generacije i za pitanja vezivanja vladavne prava s trošenjem proračunskih sredstava”, rekao je Plenković dolazeći na nastavak sastanka.

Europski čelnici u nedjelju, treći dan zaredom, pokušavaju dogovoriti paket vrijedan više o 1800 milijardi. Zahtjevi štedljive četvorke – Nizozemske, Austrije, Danske i Švedske najveća su prepreka za postizanje dogovora. Na stolu je sveobuhvatni paket težak preko 1800 milijardi eura, koji uključuje sedmogodišnji proračun od 1074 milijardi eura i instrument za oporavak od 750 miilijardi, od kojih bi veći dio bio bespovratna pomoć, a ostatak kao zajmovi. No, postoje velike razlike u pogledu visine proračuna i instrumenta za oporavak te u pogledu upravljanja tim sredstvma, odnosno uvjetima za dobivanje pomoć i kontrole trošenja tih sredstava.

Ranije, Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako je moguće da europski čelnici neće u nedjelju, trećeg dana samita EU u Bruxellesu, postići dogovor vezan uz planove pomoći europskim gospodarstvima, pogođenim pandemijom koronavirusa.

“Ima puno dobre volje, no također i različitih pozicija. Poduzet ću sve napore, no moguće je da ne bude rezultata”, kazala je njemačka kancelarka, čija zemlja predsjeda Europskom unijom u drugoj polovici godine. “Još uvijek ne mogu reći hoće li se pronaći rješenje”, kazala je Merkel prilikom dolaska na sastanak.

Izvor/ Hina/ Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI