NIJE IMAO STRAHA! Ukrajinski fotoreporter ubijen od strane ruskih snaga: Nenaoružanog Maksima Levina ubili s dva hica

NIJE IMAO STRAHA! Ukrajinski fotoreporter ubijen od strane ruskih snaga: Nenaoružanog Maksima Levina ubili s dva hica

Ukrajinski fotoreporter koji je radio za brojne velike zapadne vijesti, uključujući Reuters i BBC, ubile su ruske snage u blizini Kijeva, priopćio je u subotu ured glavnog državnog odvjetnika Ukrajine.

Tijelo Maksima (Maksa) Levina – koji je snimao sukob koji je u tijeku – pronađeno je s dvije prostrijelne rane u okrugu Vyshgorod koji se nalazi sjeverno od glavnog grada, objavio je ured glavnog državnog odvjetnika u objavi na Facebooku, pozivajući se na preliminarna izvješća.

“Prema preliminarnim informacijama, vojnici ruskih oružanih snaga ubili su nenaoružanog Maksima Levina s dva hica”, navodi se. Njegovi najbliži rođaci su obaviješteni, rekli su iz ureda za CNN.

Fotograf Markiian Lyseiko rekao je za CNN da je posljednji put bio u kontaktu sa svojim prijateljem, poznatim kao Maks, 12. ožujka, dan prije nego što je nestao u okrugu sjeverno od Kijeva, gdje je izvještavao o borbama i bježanju civila.

U posljednjim razgovorima Lyseiko je rekao da ga je Levin zamolio da dođe u ukrajinski glavni grad kako bi zajedno izvještavali o ratu.

Lyseiko, koji je radio zajedno s Levinom od 2014. dokumentirajući rat u Donbasu, gdje su se tjednima družili s ukrajinskim vojnicima, opisao je svog prijatelja u intervjuu za CNN 24. ožujka kao energičnog i upornog novinara, koji je često izgledao kao “ nije imao strah.”

Otkako je prije osam godina izbio rat, Levin je želio pokazati svijetu što se događa u Ukrajini, posebno Rusiji, rekao je Lyseiko.

“Najbolji način da shvatite Maksa je da pogledate njegov rad”, rekla je Lyseiko. “Kada gledate Maksove filmove ili njegove fotografije, razumjet ćete ga, bez riječi.”
Okružno tužiteljstvo Vyshgorod provodi kriminalističko istraživanje zbog navodnih kršenja “zakona i običaja ratovanja”, priopćilo je državno odvjetništvo i dodalo da se “poduzimaju mjere za utvrđivanje svih okolnosti zločina”.

Levin je počeo raditi kao fotoreporter 2006., prema njegovoj biografiji na LensCulture, web stranici za fotografije. Radio je za ukrajinsku novinsku kuću LB.ua i bio je “dobro poznat” u svom području, jer je surađivao s Reutersom, BBC-jem, TRT Worldom i Associated Pressom, prema uredu glavnog državnog odvjetnika.

U izjavi na internetu, LB.ua navodi da je Levin izazvao četiri sina, građanskog partnera i starijih roditelja. LB.ua je rekao da je osim novinarstva, Levin radio na desecima foto i video projekata za humanitarne organizacije poput Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a i UN Women.

U svojoj biografiji, Levin se opisao kao “dokumentarni fotograf/videograf, otac, ljudsko biće”.

Novinska agencija Reuters u subotu je rekla da je “duboko ožalošćena” zbog Levinove smrti.

“Duboko smo tužni što smo čuli za smrt Maksyma Levina, dugogodišnjeg suradnika Reutersa, u Ukrajini”, rekao je John Pullman, Reutersov globalni glavni urednik za vizuale, u izjavi za CNN.

“Maks je Reutersu od 2013. dostavio uvjerljive fotografije i video iz Ukrajine. Njegova smrt je veliki gubitak za svijet novinarstva. Naše misli su s njegovom obitelji u ovom teškom trenutku”, rekao je Pullman.

Izvor/ CNN/ Foto: Screenshot/ Izvor/ (Stanislav Kozliuk/Reuters)

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI