Nezakonito smijenjen doc. Boro Nogalo vraća se u bolnicu Srebrnjak i ponovno kandidira za ravnatelja

Nezakonito smijenjen doc. Boro Nogalo vraća se u bolnicu Srebrnjak i ponovno kandidira za ravnatelja

Bivšem dugogodišnjem ravnatelju Dječje bolnice Srebrnjak Bori Nogalu, bolnice na kojoj je bio na čelu 23 godine i s čela koje je naprasno nezakonito smijenjen, u srijedu je ukinuta suspenzija, te se on već ovoga tjedna vraća u bolnicu i poručuje da će se ponovno natjecati za ravnatelja.

Nogalo je potvrdio Hini da je danas potpisao izvansudsku nagodbu s dr. Duškom Markov Glavaš, vršiteljicom dužnosti ravnateljice bolnice, kojom je suspenzija ukinuta te se on već ovaj petak vraća u bolnicu na radno mjesto voditelja odjela fizikalne terapije.

Najavio je da će se javiti i na natječaj za ravnatelja bolnice koji je otvoren do subote.

Nogalo kaže da je devet i pol mjeseci bio pod suspenzijom, cijelo to vrijeme nije radio, a dobivao je pola plaće.

Pregažena istina i pravda

Maknut je kaže s podmetnutom, izmišljenom pričom i s jedini ciljem da ga se ukloni kako bi tadašnja vladajuća struktura s bolnicom mogla raditi što hoće.

“Lijepo je da je sadašnja v.d. ravnateljica to shvatila i da smo se dogovorili da ponovno radim. U svakom slučaju sramota je sve to što se dogodilo”, kaže Nogalo.

Prije dva mjeseca dobio i je pravomoćnu presudu prema kojoj je njegova smjena bila nezakonita. Sada, kada je ukinuta suspenzija, kaže da je odustao od svih tužbi.

U slučaju Srebrnjak nije žrtva samo smijenjeni ravnatelj, nego je žrtva istina

Nogala je krajem prošle godine suspendirao bivši ravnatelj dr. Ivo Dumić Čule, imenovan nakon što je Nogalo krajem 2019. iznenada smijenjen s ravnateljske dužnosti i to nakon što je 23 godine vodio Dječju bolnicu Srebrnjak.

S čelnog mjesta u bolnici smijenilo ga je tadašnje Upravno vijeće na čijem je čelu bila Ana Stavljenić-Rukavina, a obrazloženje su bili veliki financijski gubici, nezakonita zapošljavanja i činjenica da Gradski ured za zdravstvo nije imao uvid u projekte bolnice.

Ovaj netipični liječnik rođen je 1959. godine u Mostaru, iz malog je sela Gorica pokraj Gruda u Bosni i Hercegovini.

Onamo mu se obitelj preselila iz Imotskog jer je otac, učitelj, u Gorici dobio posao. Majka mu je bila domaćica, a okupljala je zaljubljenike u folklor u mjesno kulturno-umjetničko društvo. – Boro je brzo po dolasku postao miljenik u Gorici, posebno starijih s kojima je volio razgovarati, rekao je jedan mještanin rodnog sela doc. Bore, piše Hercegovina info.

Doc. Nogalo je gimnaziju pohađao u sedam kilometara udaljenom Imotskom, a Medicinski fakultet u Sarajevu, nakon čega je specijalizirao pedijatriju u Klaićevoj, a subspecijalizaciju iz dječje pulmologije na Srebrnjaku.

Doktorirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku.

Nosilac je spomenice Domovinskog rata jer je u sanitetu po šest mjeseci boravio na novljanskom ratištu te u Srednjoj Bosni.

Nogala su 1997. godine djelatnici Srebrnjaka zvali da se kandidira za ravnatelja bolnice koja je tada jako loše stajala. Odazvao se i izabran je, a u godinama koje su uslijedile podigao je tu bolnicu na vrh europske pedijatrije.

DB Srebrnjak prva je hrvatska bolnica “Prijatelj djeteta”, Referentni centar Ministarstva zdravstva za kliničku alergologiju djece i središnja pedijatrijska bolnica u području respiratornih bolesti, alergologije, imunologije, kardiologije i poremećaja spavanja. Doc. Nogalo je za malu gradsku bolnicu htio još puno više i to je platio, smijenili su ga preko noći, piše Hercegovina info.

“Ne može opstati država u kojoj je lažna optužba dovoljna za skidanje nečije glave, odnosno država u kojoj lažna optužba uživa snagu očite istine te se onda po njoj postupa ostavljajući zainteresiranu javnost u neznanju i zabludi”, napisao je jednom prilikom u svojoj kolumni glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić.

Autor/ Totalno/ Izvor/ Hina/ Hercegovina.info/ Foto: Screenshot/ Izvor/ Tomislav Pavlek /Hina

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI