New York i Washington DC pripremaju se za moguću optužnicu protiv Trumpa u istrazi o tajnom novcu

New York i Washington DC pripremaju se za moguću optužnicu protiv Trumpa u istrazi o tajnom novcu

Dužnosnici u New Yorku i Washingtonu, DC, pripremaju se za potencijalne prosvjede dok velika porota sastavljena u sklopu istrage o navodnoj ulozi Donalda Trumpa u shemi isplate tajnog novca zvijezdi filmova za odrasle Stormy Daniels nastavlja vagati moguće optužbe.

U New Yorku – gdje se sastala velika porota – očekuje se da svi policajci NYPD-a budu u uniformama i spremni za raspoređivanje u utorak, prema internom memorandumu koji je izvor podijelio s CNN-om. Službenici za provođenje zakona rekli su za CNN da, iako je utorak “dan visoke razine upozorenja”, trenutno nema vjerodostojne prijetnje.

Memorandum je došao kao odgovor na Trumpove postove na društvenim mrežama tijekom vikenda koji su pozivali njegove pristaše na prosvjed kao odgovor na potencijalno uhićenje, ponavljajući njegove pozive na prosvjede u Washingtonu, DC, kao odgovor na njegov poraz na izborima 2020. – prosvjede koji su kasnije postao nasilan kada su desetine njegovih pristaša upale na Kapitol. Dok se washingtonska policija priprema na sličan način, policijske snage američkog Kapitola “trenutačno ne prate nikakve izravne ili vjerodostojne prijetnje američkom Kapitolu”, prema obavještajnoj procjeni odjela koju je u ponedjeljak dobio CNN.

Izvor blizak Trumpovom odvjetničkom timu rekao je za CNN da u slučaju da protiv Trumpa bude podignuta optužnica, ne očekuju da će se uhićenje ili prvo pojavljivanje dogoditi prije sljedećeg tjedna. Od ponedjeljka navečer nisu imali nikakve smjernice o vremenu podizanja potencijalne optužnice osim što im je ured okružnog tužitelja Manhattana rekao da se ništa ne očekuje u utorak.

Optužnica bi mogla doći u bilo kojem trenutku, a službenici za provođenje zakona uključeni u rasprave naglasili su potrebu da se adekvatno pripreme za složenu koreografiju Trumpove predaje i pojavljivanja pred sudom. Savezna, državna i lokalna policija sastala se u ponedjeljak u New Yorku kako bi razgovarala o planiranju, rekao je viši dužnosnik policije upoznat s tekućim raspravama o sigurnosti.

Ured tužitelja s Manhattana signalizirao je da se približava odluci o tome hoće li ili ne podići optužnicu protiv bivšeg predsjednika.

Odvjetnik Robert Costello, na zahtjev Trumpova odvjetničkog tima, svjedočio je u ponedjeljak gotovo tri sata pred velikom porotom u nastojanju da diskreditira svjedočenje bivšeg odvjetnika bivšeg predsjednika Michaela Cohena, koji je priznao da je upravo Daniels platio 130.000 dolara. prije izbora 2016. kako bi je spriječio da javno izađe o navodnoj aferi s bivšim predsjednikom.

Cohen se u ponedjeljak stavio na raspolaganje uredu tužitelja kao svjedok pobijanja, ali “nije bio potreban”, prema izjavi koju je CNN-u dao njegov odvjetnik.

Trump – koji je zanijekao da je imao aferu s Daniels i kaže da je istraga okružnog tužitelja Manhattana Alvina Bragga, demokrata, politički motivirana – agitirao je za svoj tim da uzburka svoju bazu i vjeruje da bi mu optužnica pomogla politički, više ljudi upućenih u tu stvar reklo je za CNN, iako je u četiri oka nazvao prijeteći razvoj događaja “nepravednim”.

Na Capitol Hillu, predsjedavajući pravosuđa Zastupničkog doma Jim Jordan, predsjedavajući nadzornog odbora Predstavničkog doma James Comer i predsjedavajući uprave Zastupničkog doma Bryan Steil rekli su da namjeravaju istražiti jesu li Bragg i njegov ured koristili savezna sredstva za javnu sigurnost kao dio istrage pred velikom porotom u izvanrednom potezu interveniranja u istraga.

Glasnogovornik Bragga odgovorio je rekavši da tim okružnog tužitelja “neće biti zastrašen pokušajima potkopavanja pravnog procesa, niti ćemo dopustiti da nas neutemeljene optužbe odvrate od poštene primjene zakona.”

“U svakom kaznenom progonu slijedimo zakon bez straha ili naklonosti kako bismo otkrili istinu. Naši vješti, pošteni i predani odvjetnici i dalje vrijedno rade”, nastavio je glasnogovornik.

Izvor/ CNN/ Foto: Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI