Tvrtko Barun i nevladine organizacije iz toploga stana lako dijele lekcije, dok ih hrvatska policija na hladnoći čuva

Tvrtko Barun i nevladine organizacije iz toploga stana lako dijele lekcije, dok ih hrvatska policija na hladnoći čuva

Nevladine organizacije i isusovac Tvrtko Barun pohvalne su u zaštiti prava migracije izbjeglica. Nastoje zaštiti dostojanstvo svake osobe, od onih koji bježe od rata, preko siromašnih, pa sve do onih bogatih kojima je hir Zapadna Europa. Apsolutno, svakome treba pomoći, ali ne na teorijskoj razini, nego konkretno. Primjerice, Tvrtko Barun je isusovac, pripada Družbi koja raspolaže brojnim stambenim kapacitetima, a koji su danas pretežno komercijalizirani. Nažalost, poštovani Tvrtko Barun, ne vidi se niti jedan migrant u isusovačkom samostanu, od Dubrovnika, preko Palmotićeve, Jordanovca, Fratrovca, Opatije? Puno je isusovačkih objekata koji mogu smjestiti stotine migranata, a nema ih u njima, ama baš niti jednoga! Zašto? Djela su važna a ne riječi, gospodine Tvrtko Barun. I vrag vjeruje da Bog postoji i dršće pred njim! Drugo pitanje je zašto imate vrata na svom apartmanu ili garsonijeri? Još ih i ključate. Zašto? Skinite vrata, otvorite time vrata svoga srca, a nemojte poticati nerealnost čime dovodite hrvatsku policiju u iskušenje, čime omalovažavate hrvatske branitelje koji su stvarali Republiku Hrvatsku s određenim granicama. Parafraziram, slažem se s J. P. Sartreom koji kaže: „Proklet bio koji je prvi ogradio i rekao – to je moje“! Isto pravilo vrijedi i za sve nevladine udruge. Pitanje je koliko su migranata primili u svoje stanove?

Vratimo se malo unazad u Domovinski rat, više od 750 000 izbjeglica je bilo u Republici Hrvatskoj. U stanovima od četrdesetak kvadrata spavalo ih je po dvadesetak i nitko nije postavljao pitanje – zašto? Sve se činilo s ljubavi, bez obzira koje su bili nacije i vjere. Ljudi su bili iskreni, pa makar i bez dokumenata. No, današnje udruge koje se bore za kojekakva prava migranata žive od toga, jer to su skupocjeni projekti na kojim se zarađuje masni novac. Pitanje je Tvrtku Barunu i udrugama koje od toga žive, kad su pitali graničnoga policajca – što on jede, u kakvim uvjetima živi. U kojim uvjetima su migranti? Skinite vrata sa svojih stanova i onda govorite o ljubavi prema migrantima. Iz toploga stana je lako dijeliti lekcije, dok vas hrvatska policija na hladnoći čuva.

“Mišljenja iznesena u tekstu su osobna mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Totalno HR.”

Piše/Pero Selak/Foto/Sanjin Strukic/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI