Benjamin Netanyahu dobio još dva tjedna za formiranje vlade

Benjamin Netanyahu dobio još dva tjedna za formiranje vlade

Izraelski predsjednik odobrio je u ponedjeljak premijeru Benjaminu Netanyahuu dodatno vrijeme za formiranje vlade, što znači da koalicija treba biti sastavljena do 29. svibnja.

Netanyahuova stranka Likud objavila je u nedjelju da on namjerava zatražiti dodatna dva tjedna za formiranje nove izraelske vlade.

Predsjednik Reiven Rivlin Netanyahuu je dao četiri tjedna za formiranje vlade nakon što su ga poslije parlamentarnih izbora prošlog mjeseca zastupnici predložili za premijera.

Produženje roka za dva tjedna znači da Netanyahu treba koaliciju sastaviti do 29. svibnja.

Likud kaže da su razlog za dodatno vrijeme nacionalni praznici.

Ako Netanyahu uspije u sastavljanju vlade započet će rekordni peti mandat i nadmašiti Davida Ben-Guriona, utemeljitelja Izraela, po vremenu provedenom na premijerskom položaju.

Netanyahu pregovara s gotovo svim desnim, nacionalističkim i vjerskim strankama koje čine njegovu vladu na odlasku. Nijedna stranka u Izraelu nikad nije dobila apsolutnu većinu u Knessetu koji broji 120 mjesta te su koalicijski pregovori uobičajeni.

Posebno sporno pitanje je dugogodišnji spor glede zakona koji bi prisilio ultraortodoksne Židove na služenje vojnog roka, kao i pitanje strategije za Pojas Gaze. (Hina)

Foto: Benjamin Netanyahu/Twitter

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI