Netanyahu spreman za izbornu utakmicu: Zahvalio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, bliskom savezniku, na njegovoj potpori Izraelu

Netanyahu spreman za izbornu utakmicu: Zahvalio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, bliskom savezniku, na njegovoj potpori Izraelu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u petak, nakon uvjerljive pobjede na unutarstranačkim izborima, da je spreman ponovno se upustiti u borbu za pobjedu na parlamentarnim izborima 2. ožujka.

Netanyahu (70), koji je na vlasti više od 13 godina, bio je favorit na unutarstranačkim izborima u četvrtak, koje mu je nametnuo zastupnik i bivši ministar Gideon Saar nakon što je prošli mjesec optužen za korupciju i prijevaru u tri afere.

No njegova uvjerljiva pobjeda, sa 72,5 posto osvojenih glasova prema 27,5 koliko je dobio njegov suparnik, ne ostavlja mjesta sumnji da je on, najdugovječniji izraelski premijer, pravi  vođa Likuda, na čijem je čelu od 1993., osim šest godina pod Arielom Sharonom.

Pozdravivši “veliku pobjedu” i zahvalivši “članovima Likuda na povjerenju, potpori i ljubavi”, Netanyahu se odmah osvrnuo na parlamentarne izbore 2. ožujka, treće u manje od godinu dana.

“Došlo je vrijeme da budemo jedinstveni i ostvarimo veliku pobjedu za Likud i desnicu”, rekao je u petak na konferenciji za novinare.

“Većina ljudi podržava desnicu i podržava mene da vodim vladu”, dodao je, u pravom predizbornom govoru tijekom kojeg nijednom nije spomenuo svojeg suparnika na stranačkim izborima.

No zahvalio je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, bliskom savezniku, na njegovoj potpori Izraelu i ponovio da će Likudova pobjeda donijeti nove “povijesne uspjehe” državi.

Na izborima u travnju i potom u rujnu, ni Netanyahu i njegov suparnik s desnog centra Benny Gantz, vođa stranke Plavo-bijelo, nisu uspjeli okupiti većinu od 61 zastupnika potrebnu za formiranje vlade. Predsjednik Reuven Rivlin zadužio je tada parlament da sam formira vladu, ali ni to nije uspjelo.

Da bi se izišlo iz slijepe ulice, neki zastupnici morat će promijeniti strane ili će Netanyahu i Gantz morati ujediniti snage, što nije vjerojatno. Gantz ne želi surađivati s Netanyahuom jer je protiv njega podignuta optužnica igrajući na kartu poštenja.

Izraelski zakon predviđa da ministar protiv kojeg se pokrene kazneni postupak mora podnijeti ostavku, no to se ne odnosi na premijera.

Prve ankete ukazuju na status quo među biračima. (Hina)

Foto:  GPO/Getty Images/ Izrael Embassy

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI