Sindikat upozorio na neprimjeren javni tretman policajke, žrtve ‘uvredljivog’ bećarca

Sindikat upozorio na neprimjeren javni tretman policajke, žrtve ‘uvredljivog’ bećarca

Sindikat policije Hrvatske u srijedu je upozorio „na neprimjereni tretman policijske službenice“ koja se zbog navodno uvredljivog bećarca na folklornoj smotri u Valpovu 2015. ovoga tjedna na sudu ponovno suočila s ‘bećarom’ koji je zbog toga prekršajno prijavljen.

„Apeliramo da se svi, a osobito građani koji komentiraju zbivanja na društvenim mrežama, suzdrže od izricanja paušalnih ocjena te dodatnih uvreda na račun policijske službenice. Nažalost, ovih dana smo svjedočili pravom linču kolegice policajke na društvenim mrežama, uz na stotine, pa i tisuće neprimjerenih komentara“, priopćio je policijski sindikat.

„Želja nam je podsjetiti javnost da svaki oblik neželjenog seksualnog ponašanja usmjeren prema nekoj osobi, pa i verbalne upadice te lascivne dosjetke, predstavljaju seksualno nasilje prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije. Bez ulaženja u meritum sudskog postupka ili prejudiciranja njegovog ishoda, policijska službenica koja se osjetila poniženom nakon incidenta u Valpovu ne smije iz razloga što je zatražila sudsku zaštitu biti izložena dodatnom ponižavanju i javnoj osudi“, kažu u priopćenju.

Ističu i da se policajce sve češće verbalno napada, za što se „najčešće izriču minorne kazne“.

„Napadi na policajce su postali svakodnevni, a događaju se prigodom obavljanja redovnog policijskog posla. Najnoviji primjer sinoćnji je slučaj u Zadru, kad je osoba pod sumnjom na počinjenje više kaznenih djela pokušala automobilom pregaziti policajca. Napadi na policajce najčešći su u intervencijama protiv nasilja u obitelji, jer su počinitelji nerijetko pod utjecajem alkohola i naoružani ilegalnim vatrenim oružjem ili noževima. Policajci su izloženi napadima i kod narušavanja javnog reda i mira na javnim mjestima, na sportskim događajima, kod kontrole prometa, ali i nadzora državne granice“, upozorava sindikat. (Hina)

Foto/SPH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI