Tusk upozorava na rizik od neprijateljskog uplitanja u europske izbore pozvavši na brzi početak “europske renesanse”

Tusk upozorava na rizik od neprijateljskog uplitanja u europske izbore pozvavši na brzi početak “europske renesanse”

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk upozorio je u utorak na rizik od neprijateljskog stranog miješanja u izbore za Europski parlament u svibnju, – prijedloga francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

“Postoje vanjske protueropske snage koje žele – otvoreno ili tajno – utjecati na demokratske odluke Europljana”, rekao je Tusk na tiskovnoj konferenciji navodeći kao primjer rezultat britanskog referenduma o napuštanju EU-a iz 2016.

“To bi ponovno mogao biti slučaj kada je riječ o izborima za Europski parlament u svibnju…”

“Ne dopustite političkim strankama koje su osnovale vanjske snage neprijateljski raspoložene prema Europi da odlučuju o ključnim prioritetima EU-a i vodstvu europskih institucija.”

Tusk je također rekao da u potpunosti podupire način razmišljanja o Europi koji je iznio Macron pred europske izbore.

Macron je gorljivo branio novu Europu u kolumni objavljenoj u ponedjeljak u svih 28 članica EU-a u kojoj je iznio ideje za “europsku renesansu”.

Nazivajući izbore odlučujućima i upozoravajući da je Europa ugrožena, njegove riječi namijenjene su buđenju Unije kojoj po njemu trebaju fundamentalne reforme.

Kolumna je izašla u vrijeme pojačanih napetosti na Zapadu koji je uzdrmala politika američkog predsjednika Donalda Trumpa “Amerika na prvom mjestu” te izlazak Velike Britanije iz EU-a. Ostale prijetnje su Rusija i Kina.

Cilj prijedloga iznesenih u listovima poput The Guardiana u Britaniji i Die Welta u Njemačkoj zaštita je i obrana europskih građana, uz novi poticaj Uniji u smislu globalne konkurentnosti.

“Europski će izbori za nekoliko tjedana odrediti budućnost našeg kontinenta. Europa od Drugoga svjetskog rata nikada nije bila potrebnija niti je ikada bila ugroženija kao danas”, napisao je Macron. “Nacionalizam ne nudi ništa. To je projekt koji odbija”, istaknuo je.

Macron predlaže osnivanje europske agencije za zaštitu demokracije čiji bi stručnjaci sprječavali manipulacije i financiranje europskih stranaka iz inozemstva.

Također predlaže oživljavanje Schengenskog prostora, osnivanje zajedničke granične policije i europskog ureda za azil.

Nastojeći uvjeriti Europljane da ne glasaju za nacionaliste, francuski predsjednik poziva europske države i institucije da krajem godine dođu na “Konferenciju o Europi”. Cilj joj je predložiti reforme Unije bez zabranjenih tema, uključujući obnovu postojećih ugovora.

“U toj Europi, ljudi bi istinski uzeli svoju sudbinu u svoje ruke, u toj bi Europi i Britanija našla svoje mjesto”, napisao je Macron. (Hina)

Foto/EP

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI